Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Η UBS καλεί σε... ξέφρενο πάρτι στην Ελλάδα

Οικονομία Λουκάς Γεωργιάδης
Tags: UBS

Για ακόμη μία φορά ο επενδυτικός όμιλος της UBS εμφανίζεται... κολλημένος με την Ελλάδα και αναδεικνύει τις ισχυρές προοπτικές της οικονομίας μας.

Με χθεσινή του έκθεση ο ελβετικός οίκος, προβλέπει εκτόξευση της ζήτησης για την αγορά ελληνικών ομολόγων, λόγω της ένταξης τους στους διεθνείς δείκτες. "Όπλο" για την οικονομία αποτελεί η συνεχής μείωση του δημοσίου χρέους, η οποία είναι ταχύτατη. Σύμφωνα με τη UBS, το χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 159% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, το 2024 στο 152% και το 2025 στο 144%. Από αυτά τα ποσοστά πρέπει να αφαιρέσουμε επί της ουσίας και επιπλέον 15 εκατοστιαίες μονάδες, αν βάλουμε στην... εξίσωση και το "μαξιλάρι" ασφαλείας των 35-36 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος προβλέπει σταθερή άνοδο του ΑΕΠ κατά 3% τα επόμενα δύο χρόνια. Το ελληνικό χρέος είναι επιλέξιμο για τον κορυφαίο δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές χτίζουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με βάση τους σχετικούς δείκτες.

Η UBS βλέπει ως μεγάλη ευκαιρία την αγορά ομολόγων στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, παρά το ράλι που έχει σημειωθεί από τον Οκτώβριο. Ένας από τους βασικούς λόγους για να αγοράσει κάποιος τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον για τα επόμενα 7 χρόνια. Μία ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης από έναν κορυφαίο επενδυτικό οίκο, ο οποίος κινεί τα νήματα στις αγορές. Ένας ακόμη σύμμαχος για την Ελλάδα και τα σχέδια που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για να γίνουμε μια πραγματικά ανταγωνιστική οικονομία. Το 2024 θα φέρει πάρα πολλές... συγκινήσεις στην οικονομία. Εχθρός παραμένει το... αναπάντεχα αρνητικό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Παράταση όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, βεβαιωμένων οφειλών, ΦΠΑ και τελών

Παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φορολογιών κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων και καταβολής βεβαιω...

Φόρτωση άρθρων...