Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

ΗΠΑ-Κίνα... ξύνονται στην Ταϊβάν, η JP Morgan... τρομοκρατεί, η Alpha Bank θα δώσει χρήμα και η COSMOTE καλπάζει

Οικονομία

Η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, πέταξε για... βόλτα μέχρι την Ταϊβάν, οι Κινέζοι σήκωσαν καμιά εικοσαριά πολεμικά αεροσκάφη για να κάνουν... ασκήσεις πέριξ της νήσου και η διεθνής κοινότητα, φοβάται για τον επόμενο... τρελό του χωριού, που θα απασφαλίσει, μετά τον Πούτιν!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η νέα ένταση στις Σινο-αμερικανικές σχέσεις, λίγες μόλις ώρες μετά την εξουδετέρωση του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αλ Ζαουάχρι στο Αφγανιστάν, αλλά και το παρ΄ ολίγον "θερμό" επεισόδιο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, δείχνουν ότι πλέον ο πλανήτης έχει μπει σε μια περίοδο, όπου μεγάλης ή μικρότερης έντασης περιφερειακές εντάσεις, μπορεί να απειλήσουν ό,τι στήθηκε με τόσο κόπο τις προηγούμενες δεκαετίες. Όλοι... ξύνονται για κάτι και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το... ξύσιμο των Τούρκων στην περιοχή του Αιγαίου.

Εμείς, απλά να θυμίσουμε ιστορικά, ότι πριν από 103 χρόνια, όταν ξέσπασε η ισπανική γρίπη με σχεδόν 70 εκατ. νεκρούς, στη συνέχεια, ήρθαν πόλεμοι όπως αυτός μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ακολούθησε το "κραχ" του 1929 στις ΗΠΑ, στη συνέχεια η άνοδος του Χίτλερ στη Γερμανία και εν τέλει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ολόκληρος ο πλανήτης "έβραζε" από το 1919 έως το 1945, αλλά και στη συνέχεια, έστω και με μικρότερης έντασης περιφερειακές συγκρούσεις, οι οποίες δεν άφησαν την ανθρωπότητα και την παγκόσμια οικονομία, να πάρουν ανάσα. Τώρα, ο κόσμος μας ξαναγράφεται με αφορμή την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και ό,τι συμβαίνει παγκοσμίως, αυτό θα τιμολογείται άμεσα στις τιμές των ομολόγων, των μετοχών, της ενέργειας και των πρώτων υλών. Σε ησυχία δεν πρόκειται να βρεθούμε και δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν και τα απαιτούμενα αποθέματα υπομονής, με δεδομένο ότι οι νεότερες γενιές, καλούνται να... γνωρίσουν ένα περιβάλλον πολύ επιθετικό, το οποίο, ουδέποτε είχαν γνωρίσει έως σήμερα. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Τα... μαντάτα της JP Morgan

H JP Morgan δεν τα βλέπει και πολύ... σόι τα πράγματα για την Ευρώπη, καθώς χθες, μέσω σχετικής έκθεσης της, προεξόφλησε ότι στις ευρωπαϊκές μετοχές θα εμφανιστούν "αρκούδες" και στις αμερικανικές "ταύροι"!

Ο κορυφαίος επενδυτικός οίκος έχει... ανακαλύψει πολλές ευκαιρίες στις ΗΠΑ, παρά το πρόσφατο ράλι των μετοχών, ενώ, από την άλλη πλευρά, προβλέπει ύφεση στην Ευρώπη, ο... κόσμος να χαλάσει! Είτε με δελτίο στην ενέργεια, είτε όχι. Βέβαια, τέτοιου είδους εκθέσεις πρέπει να τυγχάνουν πολλαπλής ανάγνωσης. Για όσους θυμούνται τι συνέβαινε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2008, με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers, τα γεγονότα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά απ΄ ότι περίμεναν οι ειδικοί, στις αρχικές τους αναλύσεις.

Είτε λόγω υπο-εκτίμησης είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμότητας, πάρα πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν... κουβά, όταν η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, αντελήφθη το μέγεθος των συνεπειών από την κατάρρευση του πρώην αμερικανικού κολοσσού. Γι αυτό, ας κρατάμε και μικρό καλάθι, σε σχέση με όσα ακούμε. Οι ανατροπές αποτελούν πλέον κάτι το... φυσιολογικό!

Η JP Morgan εξακολουθεί να αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα ξεφύγουν από την ύφεση, παρά το γεγονός ότι σημείωσαν δεύτερη συνεχόμενη πτώση του ΑΕΠ την περασμένη εβδομάδα. Σκεφτείτε απλά, ότι προ ολίγων εβδομάδων, οι αναλυτές έβλεπαν περισσότερο βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ και μικρότερη στην Ευρώπη. Τώρα, φαίνεται ότι όλοι βλέπουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη, κάτι που εκτινάσσει την επιφυλακτικότητα και το ρίσκο.

Τα αποτελέσματα της Alpha Bank

Κέρδη μετά από φόρους 117,3 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε το δεύτερο τρίμηνο η Alpha Bank, ενώ παράλληλα ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του ομίλου μειώθηκε στο 8,2%.

Ήταν τα δύο εξαιρετικά θετικά νέα για την τράπεζα, η οποία είχε λειτουργικά κέρδη 244,7 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, μέσω πώλησης δανείων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση και έτσι όπως εξελίσσονται μέχρι σήμερα τα πράγματα, θα είναι εφικτή η διανομή μερίσματος το 2023, η οποία θα αντιστοιχεί στο 20%-30% των κερδών της φετινής χρήσης. Η διοίκηση Ψάλτη, εκτιμά ότι η έναρξη της συνεργασίας με τη Nexi στην ελληνική αγορά πληρωμών διευρύνει τις δράσεις επιχειρηματικής ανάπτυξης της Τράπεζας, ενώ ενισχυτική για τα μεγέθη αναμένεται να είναι η σταδιακή υλοποίηση προγραμμάτων μέσω του σχεδίου "Ελλάδα 2.0", που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Ψάλτη "ακριβώς έναν χρόνο μετά την παρουσίαση του Στρατηγικού μας Σχεδίου "Project Tomorrow”, η Alpha Bank επέδειξε εξαιρετική αποτελεσματικότητα, επιτυγχάνοντας όλους τους σχετικούς στόχους. Κατά το α’ εξάμηνο, οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας συνεχίστηκαν, με αύξηση των μεγεθών και παράλληλη μείωση του κινδύνου σε βασικούς δείκτες, βελτιώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία, τα εποπτικά κεφάλαια, την ποιότητα των εσόδων και, τελικά, τις προοπτικές ανάπτυξης για το έτος 2022".

Η εκτίναξη των χορηγήσεων επανέφερε την Alpha Bank στην πρώτη θέση στην επιχειρηματική πίστη, ενίσχυσε τα επιτοκιακά έσοδα, οδηγώντας σε νέο υψηλότερο στόχο για το έτος στα 1,2 δισ. ευρώ. Ο τριετής στόχος για αύξηση της κερδοφορίας, ως απόδοση ιδίων κεφαλαίων, παραμένει άνω του 10% ετησίως, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 15%. Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται, όπως ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank στους αναλυτές, γεγονός που επιτρέπει την κατ’ αρχήν πρόβλεψη για διανομή μερίσματος 20%-30% από τα κέρδη του 2023 στους μετόχους.

Οι αναλυτές, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των μεγεθών, παραδέχθηκαν ότι τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου είναι εντυπωσιακά, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο μακροοικονομικό περιβάλλον και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στην πραγματική οικονομία, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Μέχρι να έρθουν... χειρότερες μέρες, ας χαρούμε αυτές που φαίνεται ότι είνια οι καλύτερες!

Ακόμη μια πρωτιά για την COSMOTE

Νέες διακρίσεις πέτυχε το δίκτυο κινητής της COSMOTE για την ταχύτητα και την ποιότητα των υπηρεσιών του, από τις διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες μετρήσεων Οokla και umlaut. Η εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, διακρίθηκε για το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, η μέση ταχύτητα download της COSMOTE παρουσίασε αύξηση κατά 42.9%, από 58.01 Mpbs σε 82.94 Mbps, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η COSMOTE, που έφερε πρώτη στην Ελλάδα το 5G, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θέση της σε σχέση με τον ανταγωνισμό, πετυχαίνοντας σκορ ταχύτητας

«Είμαστε υπερήφανοι για τις συνεχείς διακρίσεις του δικτύου μας. Αποτελούν επιβεβαίωση της υψηλής ποιότητάς του, αλλά κι επιβράβευση της εντατικής δουλειάς των τεχνικών μας, οι οποίοι φροντίζουν για τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών, τη συνεχή βελτίωση της ταχύτητας και χωρητικότητας του δικτύου και την ταχεία επέκταση του 5G σε όλη την ελληνική επικράτεια. Στόχος μας είναι η κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας και επικοινωνίας των συνδρομητών COSMOTE, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκονται», δήλωσε σχετικά o Executive Director Network Development & Operations  Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται μειώσεις στα πρόστιμα - Από το Μάϊο η πληρωμή με τον μήνα

Μειώσεις στα πρόστιμα από το 2025 φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών για όσους καταβάλλουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας τους. Στα σχέδια του Υπουργείου είναι τα πρόστιμα από την ...

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν οι τιμές

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια, που πλήττει τα νοικοκυριά, φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι αναμένεται να περάσουν ένα Πάσχα πιο ακριβό από π...

Φόρτωση άρθρων...