Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

H πρόβλεψη της JP Morgan για τις Εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα

Οικονομία

Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 πιθανολογεί για την Ελλάδα η JP Morgan, ενώ εκτίμησε ότι οι εκλογές του επόμενου έτους ναι μεν θα δημιουργήσουν πολιτικό ρίσκο, αλλά θα είναι περιορισμένο.

Το σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αναμένει να πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της τρέχουσας, εποικοδομητικής όπως την αποκάλεσε, πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, υπάρχει κίνδυνος για μία μεγάλη διαδικασία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα. Ωστόσο, προβλέπει βάσει των δημοσκοπήσεων που μοιάζουν με τις εκλογές του 2019, ότι η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει και έτσι να συνεχίσει την ίδια πολιτική ατζέντα.

«Τονίζουμε ότι, σύμφωνα με τη βασική μας υπόθεση, ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην κυβέρνηση, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα, ενδεχομένως μετά τις εκλογές στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024», καταλήγει η JPM.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η JP Morgan προβλέπει πως η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση το 2023 και θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1%. Για τον πληθωρισμό αναμένει ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, στο 6%, και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,8%.

Για το χρέος, αναμένει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και ότι θα διαμορφωθεί στο 162% το 2023. Για την ανεργία αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 12,4%, διακόπτοντας την πτωτική της πορεία.

Ελληνικά ομόλογα

Θέτοντας τις εκλογές του επόμενου έτους ως κομβικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023, η JP Morgan προειδοποιεί ότι ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις και στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ειδικότερα, παρότι «βλέπει» ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα διαπραγματεύονται σε σταθερά και ενδεχομένως καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με τα ιταλικά ομόλογα, ενόψει εκλογών αναμένει ότι θα ασκηθούν πιέσεις.

Η JP Morgan αναμένει ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων θα διαμορφωθούν από 224 μ.β. σε 235 μ.β. έναντι των γερμανικών bund ενόψει των εκλογών, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο θα αποκλιμακωθούν στις 185 μ.β. Η πίεση αυτή προβλέπεται να καταστήσει τα ομόλογα ελκυστικά εξ ου και συστήνει overweight στους επενδυτές μετά την πραγματοποίηση των εκλογών, εφόσον η νέα κυβέρνηση δεν αλλάξει σημαντικά την πορεία πολιτικής που ακολουθεί αυτή τη στιγμή.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...