Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Κατά πόσο έχουν δίκιο οι αναλυτές που ανησυχούν για επανάληψη της κρίσης του ‘70

Το μόνο καλό νέο είναι πως η παγκόσμια οικονομία έχει την ευκαιρία να αποφύγει επανάληψη της κρίσης στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ‘70. 

Η ιστορική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία προστίθεται στον υψηλό πληθωρισμό λόγω της πανδημίας, έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές σε ιστορικούς παραλληλισμούς με τη δεκαετία του ‘70.

Σύμφωνα με τον Maurice Obstefeld, πρώην επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) «οι αναλυτές έχουν λόγο που ανησυχούν. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η περίοδος των σοκ τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα πως οι οικονομίες θα υποφέρουν όπως τότε».

Οι περισσότεροι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η επανάληψη της ιστορικής αυτής περιόδου μπορεί να αποφευχθεί, αλλά τα μαντάτα είναι άσχημα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους.

Η μειωμένη οικονομική ανάπτυξη και η πιθανή οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσουν το διακύβευμα της προσπάθειας καταπολέμησης του πληθωρισμού, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να πλήττονται περισσότερο.

Το πάθημα έγινε μάθημα

«Θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας παρά για τον πληθωρισμό», ανέφερε ο Kazuo Momma, πρώην επικεφαλής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ο λόγος έγκειται στο ότι οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed έχουν πάρει σημαντικά μαθήματα από το στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του ‘70 και θέλουν να τον αποφύγουν πάση θυσία, σύμφωνα με τον Mark Zandi αναλυτή της Moody’s Analytics. «Θα προτιμήσουν μία οικονομική κρίση παρά επιστροφή στο σενάριο του στασιμοπληθωρισμού και μία χειρότερη κρίση στο μέλλον», υπογράμμισε ο Zandi.

Μία άλλη διαφορά με τη δεκαετία του ‘70 είναι πως οι εργαζόμενοι δε θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν αυξήσεις στις μισθοδοσίες τους όπως έκαναν τότε. Η συνδικαλιστική δύναμη των εργαζομένων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχει μειωθεί αισθητά, ενώ ακόμα και στη Γερμανία, τα συνδικάτα αποφεύγουν να μιλούν για αύξηση των μισθών των εργαζομένων την παρούσα στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυξημένες 5,8% σε αξία οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το α’ τρίμηνο του 2024 - Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το α' τρίμηνο του 2024, με την αξία τους να αυξάνεται κατά 5,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, σύμφωνα μ...

Φόρτωση άρθρων...