Σαββάτο
13 Απριλίου 2024

Κατώτατος μισθός: Η αύξησή του ενδέχεται να επιφέρει νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές

Την πιθανή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60% εντός του 2023 μεταφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ώστε να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για συνολική μείωση κατά 5 μονάδες, ενώ σε βάθος τετραετίας θα εξεταστεί και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Η Κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά τη μείωση των εισφορών η οποία θα ευνοήσει νέες προσλήψεις, θα ελαφρύνει το κόστος των επιχειρήσεων και θα αυξήσει το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

Όλα, ωστόσο, θα κριθούν από την πορεία του προϋπολογισμού καθώς δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ακόμα ένα μικρό περιθώριο για μείωση εισφορών που αντιστοιχούν στις παρακρατήσεις υπέρ ΔΥΠΑ, όπως για παράδειγμα της κατάρτισης, η οποία πλέον χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης.

Όμως από ‘κει και πέρα, τα περιθώρια στενεύουν, καθώς ο «σκληρός πυρήνας» των εισφορών αντιστοιχεί στον κλάδο υγείας και σύνταξης, δύο κλάδοι που είναι ελλειμματικοί αν δεν χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Πακέτο» με το νέο κατώτατο μισθό

Οι εξαγγελίες για τις εισφορές, πιθανότατα θα συνδυαστούν με την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το ΚΕΠΕ πρέπει να παραδώσει το υπόμνημά στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος με τη σειρά του, σε σύντομο χρονικό διάστημα και πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές θα πρέπει να φέρει την πρόταση για τον νέο κατώτατο μισθό προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έδωσαν έμφαση στα υπομνήματά τους για τον κατώτατο μισθό στη μείωση των εισφορών ην ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πιέσεις προς το κυβερνητικό επιτελείο για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ προτείνει αύξηση 5% με 6% υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί και το μη μισθολογικό κόστος κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες άμεσα και κατά επιπλέον 3 μονάδες το διάστημα 2024-2025. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε, η Ελλάδα θα αρχίσει να προσεγγίζει τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Στόχος η αύξηση του πραγματικά διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Τι δείχνουν τα σενάρια

Σύμφωνα με τα σενάρια που παραθέτει ο ΣΕΒ, εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 5% και από 713 ανέλθει σε 748,5 ευρώ και οι εισφορές μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η πραγματική αύξηση θα είναι 7,4%, καθώς οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου θα ανέλθουν σε 660 ευρώ από 614 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα. Εάν η μείωση των εισφορών είναι κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τότε ο καθαρός κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 667 ευρώ, αυξημένος κατά 8,7%.

Αντίστοιχα, εάν η αύξηση είναι της τάξης του 6% και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η πραγματική αύξηση στην τσέπη του εργαζόμενου θα είναι της τάξης του 9,7%, καθώς ο νέος μεικτός κατώτατος μισθός θα είναι 755,8 ευρώ, όμως ο καθαρός μισθός θα ανέρχεται σε 674 ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές γυναίκες

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές (σ.σ. ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες), όπως ...

Φόρτωση άρθρων...