Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

Βιώσιμη Ανάπτυξη και ESG στο Επίκεντρο των Αξιών της ΕΥΔΑΠ

Οικονομία
Tags: ΕΥΔΑΠ
eydap_logov

Παγκόσμια προτεραιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο αποτελεί η υλοποίηση των κριτηρίων ESG που σχετίζονται με την Προστασία του Περιβάλλοντος (Environment), τη στήριξη της Κοινωνίας (Society) και την Εταιρική Διακυβέρνηση (Governance) και αποτυπώνουν την ικανότητα μιας επιχείρησης να δημιουργεί αξία και να διαμορφώνει στρατηγικές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχείριση μελλοντικών κινδύνων και συνδυάζοντας τον ανθρώπινο παράγοντα με την τεχνολογία.

Μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου 5 ετών, το 2021 υλοποιήθηκε η «Χάραξη Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» με ανάδειξη των ουσιαστικών θεμάτων και των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων με κριτήρια ESG.

Με έμφαση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την αειφόρο διαχείριση του νερού και την εφαρμογή υπεύθυνων περιβαλλοντικών πρακτικών προς όφελος των πελατών, της κοινωνίας, των μετόχων και του περιβάλλοντος, η ΕΥΔΑΠ οριοθετεί τους στρατηγικούς άξονες της με επίκεντρο το δυναμικό τρίπτυχο Ασφάλεια – Αποδοτικότητα - Ανάπτυξη.

Η ΕΥΔΑΠ, ως η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης στον ελλαδικό χώρο, φροντίζει με συνέπεια, υπευθυνότητα και ευαισθησία να παρέχει άριστης ποιότητας Νερό, σε συνδυασμό με σύγχρονες και αδιάλειπτες υπηρεσίες αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό της Αττικής.

Η ΕΥΔΑΠ είναι η πρώτη Εταιρεία του Δημοσίου που ενσωμάτωσε στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2020 τα SASB Πρότυπα για τον κλάδο του Νερού, με κάλυψη των απαιτήσεων σε ποσοστό 79%, ενώ, παράλληλα, έχει ενταχθεί στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται εταιρείες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

ΑΡΧΕΙΟ ΕΥΔΑΠ - ΜΕΝ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΑΡΧΕΙΟ ΕΥΔΑΠ - ΜΕΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

 

Στον τομέα του Περιβάλλοντος, υψίστης σημασίας στρατηγικός στόχος είναι η σταθερή μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Ήδη, από το 2014 έως το 2021, έχει επιτευχθεί μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στις εγκαταστάσεις στην Ψυττάλεια, σε ποσοστό 55%.

Δέσμευση της Εταιρείας, επίσης, αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας, η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Η Εταιρεία προχωράει στην υλοποίηση σημαντικού αριθμού έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Χαρακτηριστικά είναι τα έργα αποχέτευσης σε δήμους της Ανατολικής Αττικής, τα οποία θα επιτρέψουν τη χρήση ανακυκλωμένου Νερού για άρδευση και περιαστική χρήση.

Σε συνδυασμό με τις παραπάνω περιβαλλοντικές δράσεις και με κινητήριο δύναμη τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η ΕΥΔΑΠ δίνει έμφαση στον άνθρωπο και την Κοινωνία.

Η διασφάλιση των συνθηκών εργασίας και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, η προάσπιση της πολυμορφίας και των ίσων ευκαιριών στην εργασία, καθώς και η πελατοκεντρική προσέγγιση αποτελούν βασική προτεραιότητα της ΕΥΔΑΠ και εναρμονίζονται με τους στρατηγικούς στόχους της.

Η ΕΥΔΑΠ δεσμεύεται να λειτουργήσει υπό το πρίσμα των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της. Προάγει την αντίληψη της επιχειρηματικής ηθικής στη λήψη αποφάσεων και δεσμεύεται για την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η Εταιρική Διακυβέρνηση της ΕΥΔΑΠ βασίζεται στη σχετική εγχώρια νομοθεσία, τις διατάξεις και τους κανονισμούς, τις διεθνείς εξελίξεις, στις εσωτερικές εταιρικές αξίες.

Το 2022 η ΕΥΔΑΠ βραβεύτηκε από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute), με τη διάκριση Bronze και έπαινο για το «Περιβάλλον» για την εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών Βιώσιμης Ανάπτυξης και την ενσωμάτωση κριτηρίων ESG στις λειτουργίες της.

Η ανάπτυξη με γνώμονα τη βιωσιμότητα είναι το βασικό κριτήριο των αποφάσεων, των αλλαγών και των προσαρμογών της ΕΥΔΑΠ. Σημαντικός παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η υψηλή τεχνογνωσία, η αφοσίωση του ανθρώπινου δυναμικού, η συνεχής παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και η ενσωμάτωση καινοτόμων λύσεων στη λειτουργική διαδικασία, καθώς και η αποδεδειγμένη ευαισθησία της Εταιρείας στην προστασία του ευαίσθητου πόρου του νερού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Τι να ελέγξετε πριν η ΑΑΔΕ πατήσει το κουμπί της αυτόματης υποβολής

Μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους ή στην εφαρμογή myAADEapp θα λάβουν τις επόμενες ημέρες 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι από τη φορολογική διοίκηση, με το οποίο θα ενημε...

Φόρτωση άρθρων...