Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Κατώτατος μισθός: Πότε θα εκκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης – Πόσα χρήματα θα πάρουν οι εργαζόμενοι

Οικονομία

Την αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδιάζει η Κυβέρνηση, κάτι που έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.

Η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει τον Ιανουάριο. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, στις αρχές Ιανουαρίου 2023, θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ και, στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας θα προτείνει το ύψος του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και την εξέλιξη της οικονομίας συνολικά. 

«Θα εξετάσουμε από τη μία πλευρά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας και από την άλλη τις ανάγκες των εργαζομένων. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφορικά με την οικονομική στήριξη στους πολίτες, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι η κυβέρνηση διακρίνεται για την κοινωνική της ευαισθησία και συμπλήρωσε ότι «"τα δώστα όλα" τα ζήσαμε, τα πληρώσαμε και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αυτής της σχολής».

Σχετικά με τη στεγαστική πολιτική, ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι, εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχει ουσιαστική, κεντρική, συντονισμένη στεγαστική πολιτική.

Όσον αφορά στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι συντάξεις θα ξεπαγώσουν για όλους, μετά από μία δωδεκαετία και διευκρίνισε ότι θα δοθεί μία συνολική αύξηση στους συνταξιούχους που θα είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου, ενώ υπενθύμισε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2023, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης.

Μεταξύ άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Η ανεργία έχει μειωθεί από 17,3% στο 12,1%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και, παρά την ενεργειακή κρίση, οι προβλέψεις είναι ότι και φέτος, όχι μόνο λόγω του τουρισμού, θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης» σχολίασε ο υπουργός.

Ακόμα, ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 30.000, πέραν των διεθνών και θα τύχουν άμεσης αντιμετώπισης. Όπως ανέφερε, έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών συντάξεων, η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς.

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι εργαζόμενοι με τη νέα αύξηση του 

Οι εργαζόμενοι θα έχουν όφελος 38 ευρώ τον μήνα ή 532 τον χρόνο (στη βάση των 14 μισθών) από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το όφελος αυτό μεγαλώνει ανάλογα με τα χρονιά εργασίας, καθώς με τις λεγόμενες τριετίες οι βασικές αποδοχές αυξάνονται έως και 30%.

Μαζί με τους εργαζόμενους, όμως, θα ωφεληθούν και οι άνεργοι, καθώς πολλές χρηματικές ενισχύσεις του ΟΑΕΔ εξαρτώνται από το ύψος τους κατώτατου μισθού.

Καθημερινά, πληθαίνουν οι πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την επίσπευση των διαδικασιών αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, προκειμένου οι νέες αυξήσεις να δοθούν ει δυνατόν από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Η εξίσωση για τη νέα αναμόρφωση των βασικών αποδοχών -ένας συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης και πληθωρισμού- δείχνει μια αύξηση τουλάχιστον 5,5%. 

Κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751 ευρώ, έναντι 713 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Και αυτό για όσους έχουν από 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσίας, αφού συνεχίζουν να ισχύουν και οι «τριετίες».

Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν τις 14 Φεβρουαρίου 2012. 

Συνεπώς, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 227 ευρώ υψηλότερος.

Με άλλα λόγια, ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 978 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Εφόσον, λοιπόν επαληθευθούν οι πληροφορίες, οι νέοι κατώτατοι μισθοί θα διαμορφωθούν ως εξής:
Κατώτατος μισθός: Από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 751 ευρώ (αύξηση 38 ευρώ)

Κατώτατος με 1 τριετία: Από τα 785 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)

Κατώτατος με 2 τριετίες: Από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)

Κατώτατος με 3 τριετίες: Από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...