Σαββάτο
26 Νοεμβρίου 2022

Κίνδυνος για νέο κύμα ανατιμήσεων: Έρχονται ελλείψεις και αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων

Νέο κύμα ανατιμήσεων είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενδεχομένως να αυξήσουν ακόμα υψηλότερα τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής ζωτικής σημασίας εμπορευμάτων.

Την ίδια ώρα, νέα επίπεδα ρεκόρ άγγιξε η τιμή του σιταριού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ελλείψεις στα τρόφιμα.

Τα συμβόλαια του σιταριού έφτασαν σήμερα να καταγράφουν άνοδο έως 5,4% στα 13,63 δολάρια το μπούσελ στην αρχή της συνεδρίασης στο Χονγκ Κονγκ, αν και λίγο αργότερα υποχώρησαν και κατέγραφαν πτώση 2%.

Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων για το 2022 εν μέσω ρωσικής εισβολής. Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής, πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου.

Ακόμα, επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου (μαυροσίταρου).

«Δυστυχώς δημιουργείται μία αλυσίδα γεγονότων που προκαλούν μία τεράστια διαταραχή. Πρώτα απ’ όλα δεν μπορείς να βρεις διαθέσιμο φορτίο. Έπειτα και να ήθελαν να στείλουν, η Αζοφική Θάλασσα είναι κλειστή. Ξαφνικά λοιπόν η κάνουλα της πηγής του 30% των εξαγωγών σιτηρών έχει κλείσει. Αυτή η εκτίναξη των τιμών θα αρχίσει να διαχέεται πλέον σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και σύντομα θα βρεθούμε ενώπιον ενός νέου μεγάλου πληθωριστικού κύματος τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα», ανέφερε παράγοντας της αγοράς.

Πάντως, πρόβλημα προμηθειών η αγορά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει, αφού υπάρχουν εναλλακτικές χώρες που αποτελούν σημαντικές εξαγωγικές δυνάμεις. Ωστόσο όλα θα γίνονται πλέον με σαφώς υψηλότερο τίμημα.

«Εάν το πράγμα δεν κλιμακωθεί περισσότερο και με κάποιο τρόπο επέλθει κάποια ηρεμία μέσα στο επόμενο δίμηνο οι συνέπειες δεν θα είναι μεγάλες για την αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αρχίσουμε να μιλάμε για καταστροφικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πόθεν έσχες: Παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023

Παράταση αποφασίστηκε για τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες». Συγκεκριμένα, παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομ...

ΟΑΕΔ – Δώρο Χριστουγέννων 2022: Πότε πληρώνεται – Ποιοι θα πάρουν πρώτοι χρήματα

Χιλιάδες εργαζόμενοι και μη αναμένεται να λάβουν το δώρο Χριστουγέννων, και ειδικότερα όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου...

Σκυλακάκης: «Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα κρατήσει την Ελλάδα μακριά από τον κίνδυνο της ύφεσης»

Την ικανοποίηση για την θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπέβαλε η Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, εξέ...

Φόρτωση άρθρων...