Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Κοσμοσυρροή στην πλατφόρμα των ευάλωτων δανειοληπτών - Στις 23.000 οι αιτήσεις για την επιδότηση επιτοκίου

Μεγάλο φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για την επιδότηση επιτοκίου, μετά και τη νέα άνοδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται φυσικά για ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων (και μικρών επιχειρήσεων) την οποία παρέχουν στους ευάλωτους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Μέσω της ειδικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων που προέρχονται από δανειολήπτες στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει την επιδότηση πελατών και των άλλων τραπεζών, έχουν υποβληθεί ήδη αιτήσεις που προσεγγίζουν τις 23.000.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου (η πλατφόρμα άνοιξε την πρώτη του μήνα) στην πλατφόρμα είχαν μπει 22.909 αιτήσεις.

Από αυτές τις αιτήσεις:

  • 13.509 είναι ενεργές και μη οριστικοποιημένες.
  • 8.339 έχουν οριστικοποιηθεί και αναμένουν άντληση στοιχείων, και
  • 1.061 έχουν πάρει ήδη βεβαίωση ευάλωτου νοικοκυριού.

Πώς δίνεται η επιδότηση

Οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την επιδότηση της διαφοράς επιτοκίου στη μηνιαία δόση των δανείων τους.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει να καλύψουν το 50% της αύξησης που θα εμφανίζει μηνιαίως η δόση του δανείου εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30/6/2022). Θα επιδοτούν όχι μόνο δικούς τους πελάτες, αλλά και τα δάνεια που έχουν οι μη συστημικές τράπεζες, όπως επίσης και τα δάνεια που έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί.

Στην επιδότηση θα υπάγονται υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες και με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο.

Διάρκεια και δικαιούχοι

Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι για δώδεκα μήνες από τη στιγμή που θα οριστικοποιείται η αίτηση στην πλατφόρμα και ο δανειολήπτης θα παίρνει την βεβαίωση ευαλώτου. Η πίστωση των πρώτων επιδοτήσεων στους δικαιούχους αναμένεται τον Απρίλιο, ενώ η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία. 

Θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ευάλωτου, ήτοι ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ, μέγιστη αξία κύριας κατοικίας 180.000 ευρώ και συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Οικονομικών: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

Πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023. Το υπου...

Φόρτωση άρθρων...