Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

«Κούρεμα» στόχων φέρνει ο πόλεμος και τα… εγκεφαλικά που μοίρασε στους Κινέζους η απόφαση του ΣτΕ για το ΟΛΠ

Οικονομία

Οι προβλέψεις των ξένων οίκων για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θυμίζουν... κουρείο! Ήδη, έχουν "πετσοκόψει" κατά μία εκατοστιαία μονάδα την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και ακόμη είμαστε στην αρχή. Με ανεξέλεγκτο τον πληθωρισμό, τις τιμές των τροφίμων στα ύψη, την ενέργεια ανά πάσα στιγμή σε... lockdown, είναι θέμα χρόνου, να αρχίσουν διαδοχικές... τρικλοποδιές στην εφοδιαστική αλυσίδα.. Και άντε μετά να χαράξεις οικονομική πολιτική, αφού δεν θα ξέρει τι σου ξημερώνει αύριο. Βέβαια, υπό το βάρος των πιέσεων στην πραγματική οικονομία, η ευθύνη για να μην... εκτροχιαστούν οι οικονομικές εξελίξεις, περνάει στις αρχές της νομισματικής πολιτικής. Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χώρες που έχουν υψηλό χρέος και πρόβλημα δανεισμού. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, για την οποία ωστόσο, υπάρχει η πρόσφατη δέσμευση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η χώρα μας είναι πλήρως προστατευμένη.

Συμφώνησαν ότι... ανησυχούν

Χθες είχαμε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου υπήρξε... συμφωνία περί έντονης ανησυχίας για τις εξελίξεις! Το καλό νέο του χθεσινού συμβουλίου για την Ελλάδα ήταν ότι πήραμε τα (αναμενόμενα) εύσημα για την ολοκλήρωση της 13ης αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει, Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός (από το... σπίτι του, λόγω κορωνοϊού!), θα βάλουν λίγη πλάτη στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον τρέχοντα μήνα, αλλά τα πράγματα είναι πολύ... άγρια. Η ευρωπαϊκή οικονομία, εκεί που προσπαθούσε να ανακάμψει από την πανδημία, είναι αντιμέτωπη με ιστορικές προκλήσεις και είναι η ώρα πολύ σοβαρών αποφάσεων και εξαιρετικά σκληρών πολιτικών συμβιβασμών.

Το ΣτΕ... στέλνει με... εγκεφαλικό τους Κινέζους για τον ΟΛΠ!

Την... πλάκα τους έπαθαν οι Κινέζοι της COSCO μετά την απόφαση-"βόμβα" του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία "τινάζεται στον αέρα" το master plan του ΟΛΠ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μπλοκάρει τις νέες επενδύσεις των Κινέζων στον Πειραιά (προβλήτες, σταθμοί αυτοκινήτων, κτίρια logistics κλπ.), λόγω... σφαλμάτων στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ωστόσο, όταν καθαρογραφτεί η απόφαση, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Οι Κινέζοι είναι ανήσυχοι γιατί δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για ελλιπή στοιχεία ή για κανονικό... delete στην επένδυση που έχουν δρομολογήσει. Αν ισχύει το πρώτο, τότε απλά θα υπάρξει μια καθυστέρηση στην υλοποίηση της επένδυσης. Αν ισχύει όμως το δεύτερο, τότε θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό το τελευταίο δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, καθώς τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται..

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάσχα: «Μάχη» για την τιμή του οβελία – Tσιμπημένη η τιμή λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Δεν έχει ακόμα «ζεσταθεί» η κίνηση στα συνοικιακά κρεοπωλεία με τις παραγγελίες για το πασχαλινό τραπέζι να είναι περιορισμένες. Η τάση είναι Πάσχα στο χωριό και η οικονομική λύση,...

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (...

Φόρτωση άρθρων...