Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Κρίσιμες ώρες για την Credit Suisse: Τι ζητά η UBS από τις ελβετικές αρχές – Κίνδυνος για 10.000 θέσεις εργασίας

Οικονομία

Οι συνομιλίες για τη διάσωση της Credit Suisse συνεχίστηκαν το Σάββατο (18/03), καθώς η UBS ζήτησε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το κόστος σε σε περίπτωση που προχωρήσει σε εξαγορά της τράπεζας, ανέφερε μία πήγή στο Reuters.

Οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης της τράπεζας με τους πελάτες και επενδυτές, μετά και την αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές επιθυμούν να βρεθεί μια λύση πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, πηγή του Reuters προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες συναντούν σημαντικά εμπόδια και ότι μπορεί να χρειαστεί να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας εάν οι δύο τράπεζες συνενωθούν.

Οι εγγυήσεις που ζητά η UBS θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές νομικές δαπάνες, δήλωσαν δύο άτομα στο Reuters.

Η Credit Suisse, η UBS και η ελβετική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι φρενήρεις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου έρχονται έπειτα από μια βίαιη εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές και τις προσπάθειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να στηρίξουν τον κλάδο. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε στήριξη των καταθέσεων των καταναλωτών, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα έριξε σωσίβιο 50 δισ. δολ. στην Credit Suisse για να στηρίξει τον ισολογισμό της.

Η UBS δεχόταν πιέσεις από τις ελβετικές αρχές να εξαγοράσει την κύρια ανταγωνίστριά της προκειμένου να ελέγξει την κρίση, δήλωσαν πήγές. Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει την απόσχιση του ελβετικού βραχίονα της Credit Suisse.

Η Ελβετία ετοιμάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα για να επισπεύσει τη συμφωνία, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι αμερικανικές αρχές εμπλέκονται, συνεργαζόμενες με τους Ελβετούς ομολόγους τους για να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας, ανέφερε το Bloomberg News, επικαλούμενο επίσης πηγές.

Ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway Inc έχει συζητήσει με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για την τραπεζική κρίση, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Ο Μπάφετ έχει παράδοση στη «διάσωση» τραπεζών, αξιοποιώντας την επενδυτική του ιδιότητα και το οικονομικό του εκτόπισμα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε προβληματικές επιχειρήσεις. Η Bank of America Corp. δέχτηκε μια ένεση ρευστότηταςαπό τον Μπάφετ το 2011 μετά την πτώση της μετοχής της εν μέσω ζημιών που συνδέονταν με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Ο Μπάφετ έδωσε επίσης 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Goldman Sachs Group Inc. το 2008 για να στηρίξει την τράπεζα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc.

Οι συζητήσεις πικεντρώθηκαν γύρω από το ενδεχόμενο ο Μπάφετ να επενδύσει με κάποιο τρόπο στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, αλλά ο δισεκατομμυριούχος έχει επίσης δώσει συμβουλές για την αντιμετώπιση της τρέχουσας αναταραχής.

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι βρίσκονται επίσης σε συνεχείς συζητήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακο για την τύχη της Credit Suisse, δήλωσε πηγή του Reuters. Εκπρόσωποι του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών και της Αρχής Προληπτικής Ρύθμισης της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία εποπτεύει τις τράπεζες, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την τελευταία εβδομάδα. Η τράπεζα έλαβε σανίδα χωτηρίας από την Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών.

Κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών πλούτου στον κόσμο και θεωρείται μία από τις 30 ισχυρότες συστημικές τράπεζες του κόσμου, μία ενδεχόμενη κατάρρευση θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημειώνει το Reuters.

Υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα για ενδιαφέρον για την Credit Suisse από άλλους ανταγωνιστές. Το Bloomberg ανέφερε ότι η Deutsche Bank εξέταζε το ενδεχόμενο να αγοράσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός BlackRock διέψευσε δημοσίευμα που ανέφερε ότι συμμετείχε σε ανταγωνιστική προσφορά για την τράπεζα.

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank με έδρα την Καλιφόρνια έφερε στο επίκεντρο το πώς οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη – πιέζουν τον τραπεζικό τομέα.

Η κατάρρευση της SVB και της Signature είναι οι μεγαλύτερες πτωχεύσεις τραπεζών στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Washington Mutual κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως έχουν πληγεί μετά την κατάρρευση της SVB, με τον δείκτη S&P Banks να σημειώνει πτώση 22%.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έριξαν μια σανίδα σωτηρίας ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην First Republic. Οι αμερικανικές τράπεζες ζήτησαν τις τελευταίες ημέρες 153 δισ. Δολ. έκτακτη ρευστότητα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Ένωση Μεσαίων Τραπεζών της Αμερικής ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να επεκτείνουν τις ασφαλιστικές εγγύησεις σε όλες τις καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, ανέφερε το Bloomberg News το Σάββατο, επικαλούμενο σχετική επιστολή.

Στην Ουάσινγκτον, η προσοχή έχει στραφεί στη μεγαλύτερη εποπτεία για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες και τα στελέχη τους θα λογοδοτήσουν.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερη εξουσία επί του τομέα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής υψηλότερων προστίμων, της ανάκτησης κεφαλαίων και της απαγόρευσης συμμετοχής αξιωματούχων σε χρεοκοπημένες τράπεζες.

Τα γρήγορα και δραματικά γεγονότα μπορεί να σημαίνουν ότι οι μεγάλες τράπεζες θα γίνουν μεγαλύτερες, οι μικρότερες τράπεζες μπορεί να προσπαθήσουν να συμβαδίσουν και περισσότεροι περιφερειακοί δανειστές μπορεί να κλείσουν.

«Οι καταθέτες μεταφέρουν στην πραγματικότητα τα χρήματά τους, όλες αυτές οι τράπεζες θα μοιάζουν ριζικά διαφορετικές σε τρεις μήνες, έξι μήνες», δήλωσε ο Κιθ Νορέικα, αντιπρόεδρος της Patomak Global Partners.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ με τις τριετίες – Αναλυτικοί πίνακες

Κατά 50 ευρώ αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και έφτασε στα 830 ευρώ από 1η Απριλίου. Με την έναρξη της θερινής περιόδου οι εποχικοί εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβ...

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 44.000 έχουν κάνει δήλωση της απασχόλησής τους

Περίπου 44.000 είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει δήλωση της απασχόλησής τους, από τα τέλη Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ερ...

Φόρτωση άρθρων...