Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

«Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις μετά από δώδεκα χρόνια – Αναλυτικά παραδείγματα

Οικονομία

Το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, στη συζήτηση που προκάλεσε για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι ελαφρύνσεις θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ποιους αφορά – Αναλυτικά παραδείγματα

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μεταφράζεται σε αύξηση αποδοχών από 22 έως 676 ευρώ το χρόνο.

Έτσι, ανά περίπτωση:

  • Για εισόδημα 16.000 ευρώ
  • ετήσιο όφελος: 88 ευρώ
  • μηνιαίο όφελος 7,33 ευρώ

Για εισόδημα 24.000 ευρώ

  • ετήσιο όφελος: 376 ευρώ
  • μηνιαίο όφελος: 31,33 ευρώ

Για εισόδημα 30.000 ευρώ

  • ετήσιο όφελος: 676 ευρώ
  • μηνιαίο όφελος: 56,33 ευρώ

Ο πρωθυπουργός έφερε στο προσκήνιο ένα πεδίο το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί άκρως προνομιακό για την κυβέρνηση.

Όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τονίσει και όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το κοινωνικό πρόσημο μεταρρυθμίσεων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από την 1η Ιανουαρίου, η μείωση της ανεργίας, η διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων τόσο στην πανδημία, όσο και τώρα στην ενεργειακή κρίση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το μαζικό πρόγραμμα μαστογραφιών με πρωτοβουλία του κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτή τη συζήτηση έδειξε προς την κατεύθυνση της συνεχούς παραγωγής έργου από την πλευρά της κυβέρνησης. Το επόμενο μεγάλο ορόσημο όσον αφορά στην ψήφιση των νομοσχεδίων θα είναι αυτό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ολοκλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισ...

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη. Το πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνδρομή και την επίβλεψη της Δ...

Φόρτωση άρθρων...