Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Λάδι: Φόβοι ότι θα ξεπεράσει η τιμή του τα 30 ευρώ στο ράφι

Οικονομία

Στα 9,364 ευρώ το λίτρο έφτασε η συμφωνία που έκλεισαν παραγωγοί από τη Λακωνία για την πώληση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρουν νέες εκτιμήσεις, το προϊόν θα καταλήξει να πωλείται κοντά στα 30 ευρώ το λίτρο στα σούπερ μάρκετ.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι παραγωγοί από τη Λακωνία που έκλεισαν τη συμφωνία, η υψηλή τιμή του προϊόντος δικαιολογείται. Ιταλική εταιρεία αλλά και μεγάλη ελληνική που το συσκευάζει και το εξάγει, ή το διαθέτει σε ελληνικά σούπερ μάρκετ ήταν οι αγοραστές. 

Τον Οκτώβριο καταγράφηκε το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ στην τιμή του προϊόντος, με τη συμφωνία να κλείνει, τότε, στα 9,25 ευρώ το λίτρο.

Οι παραγωγοί εκτίμησαν στο MEGA ότι, σύντομα, θα σπάσει και το νέο ρεκόρ καθώς, όπως τονίζουν, η ακαρπία αλλά και τα εργατικά χέρια που ακριβαίνουν διαρκώς, αναμένεται να φέρουν και νέες αυξήσεις.

Πλέον, στη Λακωνία πωλείται το ακριβότερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ, οι συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε Κέρκυρα, Μεσσηνία και Κρήτη, δείχνουν ότι κοντά στις ίδιες τιμές βρίσκονται μία σειρά από νομούς και περιοχές.

Εκτόξευση των τιμών

Οι μέση τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι, αποδεικνύει την εκτόξευση των τιμών καθώς, δύο χρόνια πριν, ήταν στα 7,70 και άρχισε να ανεβαίνει. Ξεπέρασε τα 8 ευρώ τον Ιούνιο του 2022, τον περασμένο Ιούλιο τα 9 ευρώ και, λίγες μέρες πριν, έφτασε τα 14,84 ευρώ το λίτρο.

Οι καταναλωτές παραμένουν σταθερά ο μεγάλος χαμένος σε αυτή την ιστορία αφού, εκτός της δυσβάστακτης ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα, καλείται να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

New York Times: Πώς Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία έγιναν ηγέτες της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου με ειδική αναφορά στην Ελλάδα αναφέρονται με εκτενές αφιέρωμά τους οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα κάνει σύγκρ...

ΑΑΔΕ: Παράταση όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, βεβαιωμένων οφειλών, ΦΠΑ και τελών

Παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φορολογιών κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων και καταβολής βεβαιω...

Φόρτωση άρθρων...