Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Λαχανικά – φρούτα: Οι τιμές τους αυξήθηκαν έως και 115% μέσα σε μόλις έναν χρόνο

Οικονομία

Εκτινάχθηκαν στα ύψη οι τιμές φρούτων και λαχανικών μέσα σε έναν χρόνο, καθώς έχουν αυξηθεί από 85 έως και 115%, ενώ μέχρι και στις λαϊκές αγορές οι καταναλωτές φεύγουν με λίγες σακούλες και ελαφριές σακούλες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Άγγελος Δερετζής, σε συνέντευξή του στο Open μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και γιατί έχουν ακριβύνει τόσο πολύ τα βασικά αγαθά που παράγονται στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει: «Παρόλο που οι λαϊκές αγορές είναι το καταφύγιο του καταναλωτή, εδώ και δύο χρόνια φωνάζουμε για την ακρίβεια ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο χωράφι. Έχουν ανέβει όλα, ειδικά για τον παραγωγό. Το κόστος παραγωγής, η ενέργεια, τα πετρέλαια, τα διόδια, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, έχουν πάει στο Θεό, έχουν τριπλασιαστεί. Θαύματα δεν γίνονται. Εάν η κυβέρνηση δεν βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα ώστε να παίρνουν τα εφόδιά τους πιο φθηνά, να τα επιδοτήσει, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και συνεχώς θα βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν.

Οι περισσότεροι παραγωγοί τα παρατάνε, ένα 20-25%, έχουν φύγει από τη δουλειά γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, δεν ψωνίζει και ο κόσμος, δεν πουλάμε τις ποσότητες που πουλούσαμε. Μάλιστα, καλλιεργούν και τα μισά στρέμματα οι παραγωγοί. Δεν έχουν τα λεφτά να βάλουμε τα διπλάσια στρέμματα που βάζανε και αυτό σημαίνει πως μειώνεται και η παραγωγή».

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Σαρλιάκος οπωροπώλης, σημειώνει:

«Πλέον, η παραγωγική τάξη έχει αδυνατίσει. Η αύξηση υπάρχει γιατί η παραγωγή σε σχέση με πριν 3 χρόνια είναι μειωμένη, στην Ελλάδα. Οπότε, χαμηλή παραγωγή, αυξημένη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, όταν δεν έχουμε προϊόντα, η τιμή θα είναι αυξημένη».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (...

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές - «Χρυσάφι» τα έξοδα μετακίνησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη, Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» ...

Φόρτωση άρθρων...