Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς διαμορφώνονται πριν και μετά την κρατική επιδότηση (Παραδείγματα)

Αμετάβλητες παραμένουν για τον Μάρτιο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά. Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84  ευρώ/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 ευρώ/MWh.

Παραδείγματα

Με βάση τα παραπάνω, όπως εξηγεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 400 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 78 ευρώ. Με την επιδότηση, το κόστος κατεβαίνει στα 62 ευρώ.

Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 700 κιλοβατώρες μηνιαίως, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 136,5 ευρώ. Υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, με την επιδότηση θα πληρώσει 108,5 ευρώ. Αν η κατανάλωση ξεπεράσει το όριο των 500 KWh, το κόστος θα ανέλθει στα 116,5 ευρώ.

Τέλος, ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 234 ευρώ. Με την επιδότηση, που καλύπτει τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, θα πληρώσει 214 ευρώ. Και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 186 ευρώ.

Τελικές τιμές

Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τελικές τιμές ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται από 0,1045 ευρώ/kWhέως 0,208 ευρώ/kWh.

Οι τελικές τιμές είναι αμετάβλητες σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Όπως είπε ο υπουργός, η Κυβέρνηση σχεδιάζει σχήμα ενίσχυσης για την ενεργοβόρο βιομηχανία σε συνδυασμός με κρατικές ενισχύσεις.
Όπως ανέφερε θα λαμβάνουν για όλο το 2023 σταθερή επιδότηση 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αφορά χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, βιομηχανίες χάρτου, υαλουργίες, κεραμουργίες και άλλες που κινδυνεύουν με διαρροή άνθρακα.

Για να λάβουν την κρατική επιδότηση θα πρέπει να μην έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και να μην συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Προϋπόθεση επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το τριπλό «μπόνους» στο ελληνικό success story

Έκπληξη πρώτου μεγέθους αποτέλεσε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, καθώς κινήθηκε πολύ υψηλότερα και από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοί...

Φόρτωση άρθρων...