Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Μarket Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι θα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση

Τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023, θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του πρώτου κύκλου του μέτρου.

Οικονομία

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Market Pass για την υποβολή αιτήσεων συγκεκριμένων κατηγοριών δικαιούχων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Αυγούστου.

Αυτό θα αφορά μόνο τους νέους δικαιούχους του μέτρου και όχι τους παλαιούς δικαιούχους του Μarket Pass  διότι η διαδικασία για αυτούς  θα είναι αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτε απολύτως όσοι έχουν κάνει αιτήσεις από τον πρώτο κύκλο του μέτρου.

Ακόμα, η καταβολή του Market Pass αναμένεται να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου και εφάπαξ και οι δικαιούχοι  του νέου κύκλου θα είναι περίπου 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023, θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του πρώτου κύκλου του μέτρου και η μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Οι  διαφορές μεταξύ του Market Pass 2 και Market Pass 1 είναι οι εξής:

Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.

Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.

Η χρήση του μέτρου και τα ποσά της ενίσχυσης 

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. 

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. 

Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι τζίροι των επιχειρήσεων – «Φτωχοί» εμφανίζονται στην εφορία σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες

Με χαμηλές εισπράξεις εμφανίστηκαν το 2023 στην εφορία οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που από φέτος θα φορολογηθούν με το νέο τεκμαρτό σύστημα...

Φόρτωση άρθρων...