Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Μεγάλη η ζήτηση για το 30ετες ομόλογο - Στα 28 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές

Οικονομία

Τεράστια είναι η ζήτηση για το 30ετες ομόλογο με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 28 δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 175 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή 4,25%, ενώ την όλη διαδικασία της κοινοπρακτικής έκδοσης έχουν αναλάβει να «τρέξουν» οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe, JP Morgan και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι προσφορές οι οποίες συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν τα 28 δισ. ενώ η απόδοση μειώθηκε στο 4,2% (170 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swap).

Το τρέχον 30ετές ομόλογο που υπάρχει στην αγορά  είναι λήξεως στις 24 Ιανουαρίου του 2052 και η τρέχουσα απόδοσή του είναι 3,9%, με το κουπόνι του στο 1,875%. Η αρχική έκδοση ήταν 24/3/2021 και το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από τα 25,8 δισ. ευρώ που ήταν το συνολικό ύψος των προσφορών. Στη συνέχεια, στις 8/9/2021, υπήρξε επανέκδοση για 1 δισ. ευρώ, με συνολικές προσφορές στα 9,6 δισ. ευρώ.

Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ έχει ως στόχο να αναδιαμορφώσει και να ομαλοποιήσει την καμπύλη επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα, έτσι ώστε να αυξηθεί και η εμπορευσιμότητά και να προσεγγίσει ό,τι ισχύει με τις καμπύλες επιτοκίων των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών -Οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από τις παρεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη βελτίωση της διαφάνειας και της α...

Φόρτωση άρθρων...