Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Νέα ψηφιακή υπηρεσία για το Ε9 - Θα συμπληρώνονται αυτόματα οι μεταβολές

Οικονομία

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά και σε νέες παρεμβάσεις για να διευκολύνει τους φορολογούμενους σχετικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα, δρομολογεί την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής φόρου κληρονομιάς, γονικής παροχής-δωρεάς, ώστε να μην περιλαμβάνεται στα έγγραφα που απαιτούνται.

Μέχρι τώρα το αποδεικτικό επισυνάπτεται υποχρεωτικά στο συμβολαιογραφικό έγγραφο που συντάσσεται όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μία αγοραπωλησία.

Για αυτόν τον λόγο προωθούνται μια σειρά από ψηφιακές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία για το Ε9

Η αυτοματοποίηση του Ε9 βρίσκεται στα σκαριά, καθώς η AAΔΕ ετοιμάζει μία νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας θα συμπληρώνονται αυτόματα οι μεταβολές στην δήλωση Ε9.

Η εφαρμογή θα λειτουργήσει μέσα στο 2023 και θα τερματίσει τις χρονοβόρες διαδικασίες και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, η αυτόματη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 θα γίνεται από την εφορία, η οποία θα αντλεί τα απαιτούμενα στοιχεία μεταβολών από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Έτσι, για μεταβιβάσεις ακινήτων που ολοκληρώνονται μέσω της εφαρμογής myProperty της ΑΑΔΕ (γονικές παροχές, δωρεές και αγοραπωλησίες) θα «καταργηθεί» η υποβολή δήλωσης Ε9.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 κρίνουν αναγκαίες για τη διαμόρφωση ορθής περιουσιακής εικόνας. Εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος, θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, όταν στο έτος αυτό δεν εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα - Δυνατότητα σύγκρισης τιμών σε 3.000 προϊόντα

Πλήρως αναβαθμισμένη είναι από σήμερα η πλατφόρμα e-Καταναλωτής και είναι διαθέσιμη στους χρήστες του διαδικτύου. Πρόκειται για ένα χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο, ώστε να μπορού...

Πάσχα 2024: Πώς η ακρίβεια αλλάζει τις συνήθειες στους καταναλωτές – Πόσα θα ξοδέψουν

Οι Έλληνες, ακόμη και κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα έχουν υιοθετήσει την τελευταία διετία, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας νέες συνήθειες σε σχέση με τα προηγο...

Ημέρα πληρωμών για 694.000 δικαιούχους: Αναδροµικά 8.600 ευρώ σε 15.000 συνταξιούχους και 187 εκατ. ευρώ για επιδόµατα

Με πολλά «δώρα» το φετινό Πάσχα, αρχής γενοµένης µε τις πληρωµές σε 679.000 δικαιούχους σήµερα από τον ΟΠΕΚΑ, καθώς και αναδροµικών σε 15.000 συνταξιούχους δηµοσίους υπαλλήλους από...

Φόρτωση άρθρων...