Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Μισθοί: Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν έξτρα αύξηση στο τέλος Ιανουαρίου (πίνακας)

Στον μισθό του Ιανουαρίου που θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα θα φανεί η αύξηση της έκπτωσης φόρου για εργαζόμενους με παιδιά.

Όσοι έχουν μισθό που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο -ουσιαστικά πάνω από 800 ευρώ τον μήνα– θα δουν μείωση στις κρατήσεις η οποία θα κυμαίνεται από τα 6,43 ευρώ τον μήνα και θα φτάνει μέχρι τα 17,14 ευρώ με κριτήριο όχι το ύψος του μισθού αλλά τον αριθμό των παιδιών.

Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η εκκαθάριση της μισθοδοσίας με τα νέα ποσά έκπτωσης φόρου θα γίνει για πρώτη φορά στο τέλος αυτού του μήνα με τις προσαρμογές στα λογιστικά πακέτα να έχει ήδη προχωρήσει.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει το μέγιστο ποσό έκπτωσης φόρου το οποίο μεγαλώνει ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Όσο αυξάνει ο μισθός, τόσο μικρότερη γίνεται η έκπτωση φόρου ενώ οι υψηλόμισθοι (με αποδοχές άνω των 5.000-6.000 ευρώ μηνιαίως) πρακτικά δεν έχουν κανένα φορολογικό όφελος. 

Ωστόσο, αυτό που μετράει είναι η διαφορά η οποία μένει πάντα η ίδια. Όσοι έχουν ένα παιδί θα δουν καθαρή αύξηση 6,43 ευρώ, όσοι έχουν δύο παιδιά θα πάρουν επιπλέον 15,7 ευρώ καθαρά, το ίδιο θα συμβεί και για όσους έχουν τρία παιδιά ενώ στα τέσσερα παιδιά, η αύξηση φτάνει στα 17,14 ευρώ.

Η έκπτωση φόρου, δίδεται ξεχωριστά για κάθε γονιό. Αυτό σημαίνει ότι ζευγάρι δύο εργαζομένων με μισθούς που ξεπερνούν το αφορολόγητο, θα δουν το όφελος να διπλασιάζεται. Η αύξηση αυτή στα καθαρά, προκύπτει με την παραδοχή της διατήρησης του μισθού στα ίδια επίπεδα. 

Προφανώς, αν οι εργαζόμενοι πάρουν αύξηση μέσα στο 2024, θα δουν και την παρακράτηση φόρου να αυξάνεται. Το όφελος εξαιτίας του παιδιού, θα είναι πάντοτε συγκεκριμένο: τα 6,43 έως 17,14 ευρώ ανά μήνα.

Μισθοί: Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν έξτρα αύξηση στο τέλος Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...