Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Έρχονται νέα μέτρα για τις αυξήσεις σε θέρμανση και ρεύμα

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε θέρμανση και ρεύμα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. 

Το σενάριο της αύξησης της έκπτωσης πάνω από το 15% είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ η αναφορά του Πρωθυπουργού σε ρύθμιση με δόσεις, στις περιπτώσεις μεγάλου κόστους θέρμανσης, φαίνεται ότι «φωτογραφίζει» κυρίως τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο. 

Μια τριμελής οικογένεια, για να δικαιούται επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει το συνολικό της εισόδημα να μην ξεπερνά τις 23.000 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια τις 26.000 ευρώ. Αν αυτή η οικογένεια μένει στην Αθήνα, το μέγιστο επίδομα φτάνει στα 181 ευρώ, αν πάλι μένει στη Βόρεια Ελλάδα, η επιδότηση θέρμανσης φτάνει στα 469 ευρώ.

Αναπροσαρμογή σχεδιασμού αναμένεται και ως προς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αυξημένη επιδότηση των 18 ευρώ ανά μήνα, στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω, πιθανότατα ως τα 25 ευρώ, που κατά την αγορά είναι αρκετά για να καλύψουν την κλιμάκωση των χονδρικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, το Plan B μπορεί να αξιοποιήσει από την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν, την αναστολή αυτών των οφειλών για πολύ χαμηλά εισοδήματα, τα οποία επί του παρόντος καλύπτονται από την επιδότηση των 24 ευρώ/μήνα μέσω Κοινωνικού Τιμολογίου.

Ερωτηματικό παραμένει το αν και πώς θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Στην «εργαλειοθήκη» συμπεριλήφθηκε η δυνατότητα των απευθείας κρατικών ενισχύσεων έκτακτου χαρακτήρα και με τρόπο που δεν θα αλλοιώσει τον ανταγωνισμό. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...