Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

Νέα συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό – Κατοχυρώνονται εργαζόμενοι σε καφετέριες, μπαρ και κλαμπ (Video)

Οικονομία

Για τις αλλαγές σε συμβάσεις εργασίας ορισμένων κλάδων που μέχρι σήμερα βρίσκονταν «στον αέρα» μίλησε ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς.

«Η αλλαγή αφορά σε 400.000 κόσμο, που οι περισσότεροι εξ αυτών είναι νέοι εργαζόμενοι, και πολλοί θα απασχοληθούν εποχιακά. Έρχονται επιλέον αυξήσεις που ιδίως για εποχική απασχόληση είναι μεγαλύτερες. Στις 31 Μαΐου είναι η συνάντηση του συμβουλίου εργασίας, και πλέον ήρθε η ώρα να κατοχυρωθεί και η σύμβαση των επισιτιστικών και τουριστικών καταστημάτων. 

Οι εν λόγω κλάδοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την συγκεκριμένη σύμβαση, η οποία περιέχει και αυξήση σε μισθούς και περισσότερα επιδόματα», ανέφερε ο Βασίλης Πρασσάς, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

Έρχονται αυξήσεις σε όλα τα καταστήματα επισιτισμού έως 30%, επανέρχονται επιδόματα, για παράδειγμα γάμου, πολυετίας, εποχικής απασχόλησης, ανθυγιεινής εργασίας και τουριστικής εκπαίδευσης. Το εποχικής απασχόλησης αυξάνει 10% τον μισθό. Επίσης κατοχυρώνεται η 5ήμερη εργασία, όως και οι υπερωρίες.

Για παράδειγμα, ένας μπαρμαν, παντρεμένος λαμβάνει 713 ευρώ. Με την νέα σύμβαση θα λαμβάνει 838 ευρώ. Συνολικά η ετήσια αύξηση 1.750 ευρώ.

Ένας ψήστης ή λαντζέρης, ανύπαντρος λαμβάνει 713 ευρώ. Με τη νέα σύμβαση θα λαμβάνει 820 ευρώ.

Ένας διανομέας, λαμβάνει 713 ευρώ, ενώ με την νέα σύμβαση θα λαμβάνει 775 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η μείωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής θα φανεί στους λογαριασμούς των πολιτών από 1η Αυγούστου

Ο υπουργός Ενέργειας στάθηκε ακόμη στο έμμεσο πλαφόν στη λιανική με το οποίο όπως είπε απορροφάται η αύξηση σε ποσοστό από 82% έως 100% για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματο...