Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ο ΕΦΚΑ προχωρεί στον επανυπολογισμό δεκάδων χιλιάδων συντάξεων - Ποιοι θα «δουν» αυξήσεις

Οικονομία

Αυξήσεις θα δουν έως το φθινόπωρο χιλιάδες συνταξιούχοι. Θα προκύψουν από επανυπολογισμό δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που λόγω έλλειψης λογισμικού και στοιχείων από τον ΕΦΚΑ δεν είχαν υπολογιστεί με βάση τον «νόμο Βρούτση» και τον υπολογισμό των προσαυξημένων για όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση.

Για το θέμα του επανυπολογισμού περίπου 150.000 συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαθέτουν πλέον τις προβλεπόμενες αυτοματοποιήσεις και έως το φθινόπωρο θα προχωρήσουν σε πληρωμές των νέων, επανυπολογισμένων συντάξεων.

Οσο για την προσαύξηση των συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλει τα αυξημένα ποσά συντάξεων στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016. Σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση είναι επτά χρόνια, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να καταβάλλει αναδρομικά ακόμη και 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτές οι εκκρεμότητες θα κλείσουν έως το φθινόπωρο και θα μείνουν μόνο πολύ δύσκολες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαφορετικοί χειρισμοί.

Αναλυτικά, για το θέμα του επανυπολογισμού περίπου 150.000 συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαθέτουν πλέον τις προβλεπόμενες αυτοματοποιήσεις και έως το φθινόπωρο θα προχωρήσουν σε πληρωμές των νέων, επανυπολογισμένων συντάξεων. Εκκρεμότητα αναμένεται να υπάρξει με τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, για τις οποίες δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία. Γι’ αυτές κρίνεται αναγκαίο να επανυπολογιστούν με στατιστικό τρόπο, κάτι που όμως απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης και ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω.

Οσο για την προσαύξηση των συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει να καταβάλλει τα αυξημένα ποσά συντάξεων στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16), δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση είναι επτά χρόνια, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να καταβάλλει αναδρομικά ακόμη και 30.000 ευρώ.

Ηδη έχουν εντοπιστεί περίπου 15.000 δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας, από τους οποίους σχεδόν οι 3.000 έχουν λάβει τις προσαυξήσεις και αναμένονται τα αναδρομικά τους.

Πρόκειται για προσαυξήσεις σε συνταξιούχους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016, έλαβαν την πρώτη σύνταξη και εκκρεμεί ο συνυπολογισμός των επιπλέον εισφορών που έχουν καταβάλει. Καθώς, μάλιστα, η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ ήταν να ξεμπλοκαριστούν πρώτα οι συντάξεις εκείνων που δεν είχαν κανένα εισόδημα, οι «παράλληλες συντάξεις» έμειναν πίσω, προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των δικαιούχων.

Πλέον, οι αντιδράσεις προέρχονται από την πλευρά των «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους είχαν εργαστεί υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης. Ηδη, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει υποβάλει μήνυση εις βάρος του ΕΦΚΑ και τις προηγούμενες ημέρες υπέβαλε συμπληρωματικό υπόμνημα προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε αυτό, αν και η διοίκηση του ΕΦΚΑ είχε δεσμευθεί στον εισαγγελέα ότι θα διορθώσει τα λάθη που είχαν εντοπιστεί στον επανυπολογισμό των ήδη εκδοθεισών συντάξεων (με την προσαύξηση του παράλληλου χρόνου) από 1/1/2019, εντούτοις δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια.

Το πρόβλημα αφορά όλους εκείνους τους συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν σύνταξη πριν από την έναρξη λειτουργίας του νόμου 4387/16, δηλαδή πριν από τη 13η Μαΐου 2016. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους είχαν παράλληλη ασφάλιση, λόγω του συγκεκριμένου νόμου, σύμφωνα με τον ΕΝΔΙΣΥ δικαιούνται προσαύξηση επί της σύνταξης που έχουν ήδη λάβει και αυτό με τον επανυπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2019.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαρακοστιανά: Στο κυνήγι της χαμηλότερης τιμής

Στο κυνήγι της χαμηλότερης τιμής, φαίνεται πως επιδόθηκαν οι καταναλωτές τις τελευταίες ημέρες στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, με τον κόσμο να γεμίζει την ιχθυαγορά. Την Κυριακή...

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Η αλλαγή στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους, αλλά και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Πλη...

Φόρτωση άρθρων...