Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Οι ...αρκούδες έκαναν την εμφάνιση τους στις ΗΠΑ, το τετ α τετ Σταϊκούρα - Λίντνερ και το ...φλερτ με τους έξυπνους μετρητές

Οικονομία

Με... συνοπτικές διαδικασίες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, διολισθαίνει σε φάση... αρκούδας. Χθες, ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ κατρακύλησε σε ζώνη "αρκούδων", δίνοντας σήμα για μεγαλύτερη ένταση στις πωλήσεις μετοχών. Στο ίδιο... καζάνι "βράζει" και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ο οποίος, είναι κοντά στην απώλεια των 30.000 μονάδων, κάτι που θα σημάνει συναγερμό στις χρηματιστηριακές αγορές.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Αναλυτές και οικονομολόγοι προβλέπουν πλέον ύφεση το 2023, κάτι που φυσικά οι αγορές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο έχει "ψηλώσει" στο 3,30%, κάτι που είναι απόλυτα... λογικό, αν λάβουμε υπόψιν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πλησιάζει... επικίνδυνα στο επίπεδο του 9% και με τη φόρα που έχουν πάρει τα καύσιμα, θα ξεπεράσει και το 10%. 

Οπότε, σε τέτοιες περιπτώσεις, τι να πει και η... πτωχή, πλhν τίμια Ελλάς, όπου ο πληθωρισμός κινείται πάνω από το 11% και το δεκαετές στο 4,40%, παρουσιάζοντας απόκλιση από το αντίστοιχο γερμανικό κατά 2,80%. Και βέβαια, όταν το γερμανικό δεκαετές κινείται στο 1,60%, ενώ πριν ένα χρόνο βρισκόταν στο -0,60%, τότε αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής, ότι όλα αυτά δεν είναι καλά σημάδια για τις αγορές γενικά.

Το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας αποτελεί έναν... μπελά από τα... παλιά, καθώς η έκρηξη του πληθωρισμού, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια των κρατικών τίτλων. 

Παραδόξως, η Ελλάδα μπορεί να βλέπει το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να πλησιάζει σε επίπεδα, ανάλογα με αυτά του... Καστελόριζου το 2010, όταν ζητήσαμε διεθνή βοήθεια, ωστόσο, βρισκόμαστε υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα, οι αναλυτές δεν ανησυχούν για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αν δεν έρθει φέτος, θα έρθει τη νέα χρονιά. Εκτός και αν έχει γυρίσει ο κόσμος και ο... ντουνιάς, ανάποδα!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ο πληθωρισμός επιμένει, το πετρέλαιο παραμένει σε υψηλά επίπεδα με τάση να φτάσει στα 150 δολάρια και βλέπουμε. Θα επιμείνουμε όμως, ότι μέσα σε αυτό το... κάδρο, μάλλον η τιμή του χρυσού είναι... εξευτελιστική και παρά το "μανιπουλάρισμα" της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια ανά ουγkιά. Η δίκαιη τιμή του πολύτιμου μετάλλου, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι συνθήκες, είναι πολύ πάνω και από τα 2.500 δολάρια ανά ουγjιά!

Σημαντική συνάντηση Σταϊκούρα-Λίντνερ

Κατά τα λοιπά, αναφορικά με τα θέματα εσωτερικού οικονομικού ενδιαφέροντος, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γερμανό ομόλογο του, Κρίστιαν Λίντνερ.

Είναι η δεύτερη σε σπουδαιότητα συνάντηση μετά από αυτήν ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή. Αυτό που καθιστά πιο σημαντική τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Οικονομικών είναι ότι ότι ο Λίντνερ είναι επικεφαλής των Φιλελεύθερων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό. 

Και μην ξεχνάμε ότι το 2010, το σκληρό μνημόνιο προήλθει κυρίως μετά την απαίτηση των Φιλελευθέρων που συγκυβερνούσαν με τη Μέρκελ. Τότε έπρεπε να... τιμωρηθεί η Ελλάδα, όπως ισχυρίζονταν οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι. Σήμερα, όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. 

Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων, ωστόσο, έχει αλλάξει ολόκληρο το πλαίσιο, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών δεικτών στην Ευρωζώνη. 

Ωστόσο, το νέο... άγριο σκηνικό, θεωρούμε ότι θα βάλει τον Φιλεleύθερο Λίντνερ στον... πειρασμό, να ζητήσει από τον Χρήστο Σταϊκούρα την προετοιμασία του εδάφους για ένα νέο μνημόνιο που θα υιοθετήσει από μόνη της η Ελλάδα!

Ξέρουμε ότι έως το 2023 ισχύει η ρήτρα διαφυγής για τις χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο, τα ελλείμματα δεν μπορούν να είναι... ξεχειλωμένα, γιατί ήδη οι αγορές είναι... ξεσαλωμένες, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και τιμολογούν τα επιτόκια σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Αν φουντώσει η... φωτιά του ιταλικού χρέους, τότε αναπόφευκτα θα υπάρχουν επιπτώσεις και για την Ελλάδα. 

Κάτι μας λέει, ότι όταν και όποτε βγούμε από τη ρήτρα διαφυγής, τότε ολόκληρη η Ευρωζώνη, θα μπει σε... μνημόνιο! Άλλωστε, ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει σε όλες τις χώρες και οι επιθετικές κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι εκ των ων ουκ άνευ...

Τα ΕΛΠΕ... τρέχουν!

Οι ανατροπές στο ενεργειακό τοπίο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οδηγεί σε διαρκή και ταχύτατη προσαρμογή των σχεδίων των ενεργειακών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Ελληνικά Πετρέλαια προκρίνουν και ευνοούν τη στρατηγική της... βίαιης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο μείγμα των επενδύσεων τους. Στο πνεύμα της... νέας εποχής, ο όμιλος κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δεκαπλασιάσει τη δραστηριότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία αποτελούσε ένα απειροελάχιστο ποσοστό ως προς τις συνολικές επενδύσεις, την περυσινή χρονιά. 

Προ ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μετόχων στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, έδωσε το στίγμα των μελλοντικών εξελίξεων, κάνοντας λόγο πλάνο ανάπτυξης που θα προέλθει μέσα και από την ανάπτυξη νέων πάρκων αλλά και από εξαγορές.

Ολόκληρη η ομάδα Σιάμισιη δουλεύει αυτή τη στιγμή το πλάνο της ραγδαίας εξάπλωσης των ΑΠΕ μέσα στο τρέχον έτος, καθώς οι εξελίξεις "τρέχουν" με έτη φωτός! Αυτή τη στιγμή, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 285 Μεγαβάτ, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος έχει αυξηθεί στο 1 Γίγα από 0,6 Γίγα, που ήταν πριν. Όλα αυτά εντάσσονται στον σχεδιασμό της ταχείας απανθρακοποίησης του ομίλου, ο οποίος σε μερικά χρόνια θα παράγει μόνο "φιλικά" καύσιμα και θα παράγει ενέργεια μόνο από "φιλικές" μορφές.

Οι "έξυπνοι μετρητές" του ΔΕΔΔΗΕ και οι μνηστήρες

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορά στην εγκατάσταση των "έξυπνων μετρητών".

Οι εταιρείες που έχουν καταθέσει προσφορές είναι οι εξής:
Η Αμερικανική ITRON, η οποία είναι η κορυφαία παγκοσμίως στον τομέα συστημάτων μέτρησης, καθώς διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία έχει καταθέσει φάκελο στον διαγωνισμό, μέσω της θυγατρικής της ITRON SPAIN.

Η Ελβετική Landis+Gyr, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές "έξυπνων μετρητών" παγκοσμίως. Διαθέτει βιομηχανική βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Η Elster διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με την ρουμάνικη θυγατρική της Elster Rometrics.

H PROTASIS, η οποία είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας εκπροσωπώντας την γαλλική Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία, ενώ η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.

Η Iskraemeco, είναι ο κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Έχει εγκατεστημένους πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική, ενώ διαθέτει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.

Η Gridspertise, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel προκειμένου να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία έξυπνων δικτύων του ομίλου. Η εταιρεία συγκεντρώνει τη βαθιά τεχνογνωσία του ομίλου Enel με έργα ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσοτέρων από 44 εκατ. έξυπνων μετρητών σε οκτώ χώρες.

Η Intrasoft International, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μεταξύ άλλων και για συστήματα έξυπνων μετρητών. Σημειώνεται ότι από το 2021 η Intrasoft International, έγινε μέλος του Ομίλου πληροφορικής Netcompany, με έδρα στη Δανία.

Μέσω του νέου συστήματος "έξυπνων μετρητών", θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση του κόστους του ρεύματος (σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μόνο για χαμηλή νυχτερινή χρέωση με ξεχωριστό μετρητή) με συνέπεια καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής που διευκολύνει την ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και ωφελεί τη λειτουργία του δικτύου. 

Οι "έξυπνοι μετρητές" θα δώσουν οριστικά τέλος στους "λογαριασμούς έναντι", που λαμβάνουν οι καταναλωτές. Το έργο είναι κολοσσιαίας σημασίας, καθώς δεν θα χρειάζονται επιτόπιες μετρήσεις, η ρευματοκλοπή σχεδόν θα μηδενιστεί και ταυτόχρονα θα είναι πιο εύκολη η αλλαγή προμηθευτή. 

Αφήστε δε που ο Διαχειριστής θα εντοπίζει άμεσα τις βλάβες, ενώ το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ετών είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων σε ολόκληρη την επικράτεια. Μιλάμε φυσικά για μετά από πολλά χρόνια...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Εξοικονομώ»: Ποια προγράμματα φέρνουν υψηλότερη επιδότηση και καλύτερους όρους

Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Το π...

Φόρτωση άρθρων...