Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμός 8,8% το 2022 στην Ελλάδα

Άνοδο του ΑΕΠ 2,8% και πληθωρισμό 8,8% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τις εκταμιεύσεις του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, τη δημοσιονομική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων.



Στην αντίστοιχη έκθεση του Δεκεμβρίου ο ΟΟΣΑ η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ έκανε λόγο για ανάπτυξη 4,8% της ελληνικής οικονομίας το 2022.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να σταματήσει προσωρινά καθώς οι εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, δυσκολίες στην πρόσληψη εργαζομένων με σχετικές δεξιότητες και αυξανόμενους μισθούς και προσθέτει ότι ενώ τα έσοδα που ενισχύονται από την αύξηση των τιμών και την ανάκαμψη θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να επιστρέψει τον προϋπολογισμό σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Όπως επισημαίνεται, η μεγαλύτερη δημοσιονομική βιωσιμότητα, μαζί με την επίλυση του ζητήματος των υπολειπόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, θα υποστηρίξει την Ελλάδα στο στόχο να επιτύχει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, βελτιώνοντας έτσι την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. 

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προσθέτει ότι ενώ η Ελλάδα μετατοπίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της από τη Ρωσία, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών θα υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι αυξανόμενες εξαγωγές και επενδύσεις και το τέλος των προγραμμάτων βραχυχρόνιας εργασίας συνέβαλαν στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...