Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Ώρα αποφάσεων για την Ε.Ε. με ...φόντο τις τιμές στην Ενέργεια: Γιατί Αμερικανοί και Άραβες «ψηφίζουν» Ελλάδα

Είναι θέμα χρόνου να αποφασίσει η Ευρώπη τις περαιτέρω κινήσεις της για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο, τα ζητήματα των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να μας απασχολήσουν με πιο... βάρβαρο τρόπο τον προσεχή χειμώνα, αν δεν γίνει το κουμάντο από τώρα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Περιμένουμε να δούμε σήμερα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., οι οποίοι προσπαθούν να βρουν... άκρη με τον Ούγγρο πρόεδρο Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός... Πουτινόφιλος (ο μοναδικός μέσα στην Ε.Ε. των "27"). Η αλήθεια είναι ότι η Ουγγαρία, λόγω γεωγραφικής θέσης, έχει πλήρη και σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και το αέριο και τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, έτσι ώστε να συμπαραταχθεί αναφανδόν, οριζοντίως και καθέτως, με τους ηγέτες των υπολοίπων κρατών-μελών. Βέβαια, ο Όρμπαν, ως ένας από τους πλέον ισχυρούς και αναβαπτισμένους ηγέτες χώρας της Ε.Ε., βρήκε μια ευκαιρία, έτσι ώστε να κερδίσει όσο γίνεται σε αυτό το ιδιότυπο όσο και περίεργο παζάρι ανατολικού τύπου με του ηγέτες της Ευρωπαϊκής εσπερίας.

Από την άλλη πλευρά, το πετρέλαιο αποτελεί ξεκάθαρα υγρό... πυρ αυτή τη στιγμή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια τάση αποκλιμάκωσης των Ιούνιο, όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο, μετά από την άνοδο των τιμών που παραδοσιακά σημειώνεται κάθε Μάιο. Τα πετρελαιοειδή αποτελούν πλέον βραδυφλεφή "βόμβα" για τις κοινωνίες, καθώς τροφοδοτούν ταχύτατα καταστάσεις στασιμοπληθωρισμού. Δηλαδή μικρής ανάπτυξης ή ύφεσης, η οποία συνοδεύεται από διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα και σε αύξηση της ανεργίας.

Εκτός των παραπάνω, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την... επόμενη μέρα της διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς την Ολλανδία και τη Δανία, την οποία αποφάσισε η ρωσική Gazprom, δηλαδή ο Πούτιν. Οι ολλανδική και η δανική εταιρεία φυσικού αερίου, αποδέχονται πληρωμές μόνο σε ευρώ και όχι σε ρούβλια. Οπότε, περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τις επιπτώσεις, ιδίως στην περίπτωση της Ολλανδίας, που αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον, η Δύση φροντίζει να μη ρίξει... λάδι στη φωτιά με τη Ρωσία και αρνείται να στείλει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν τη ρωσική επικράτεια σε πολύ μεγάλο βάθος. Είναι μια κίνηση... καλής θέλησης, ώστε και ο Πούτιν να βάλει... νερό στο κρασί του! Αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά, καθώς ο κρίσιμος "παίκτης" είναι ο Ζελένσκι. Εάν αποδεχθεί ότι το Ντονμπάς έχει χαθεί οριστικά, τότε ίσως δει διαφορετικά τα πράγματα και ο Πούτιν και να σταματήσει το... κακό, κάπου εδώ. Γι αυτό και οι δυτικοί πιέζουν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, να δει το θέμα πιο... ρεαλιστικά, υπό το πρίσμα των νεότερων εξελίξεων και να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών, όπως συνέβη και στην Κριμαία το 2014. Μπορεί να σώσει πολλά ο Ζελένσκι, εάν αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν ολοένα και περισσότεροι στην Εσπερία. Ωστόσο, ο ίδιος, δεν το βάζει κάτω και αγωνίζεται. Κάτι μας λέει ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα έχουμε σημαντικότατες εξελίξεις, ως προς το βασικό πολεμικό μέτωπο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι και οι Ρώσοι, έχουν φτάσει σε ένα σημείο, όπου τα... βογκητά τους, λόγω των στρατιωτικών απωλειών, ακούγονται πολύ μακριά...

Αμερικανοί και Άραβες στηρίζουν Ελλάδα

Στη χώρα μας γίνονται μικρά και μεγάλα... πραγματάκια. Μέσα στις επόμενες μέρες θα κλείσει οριστικά το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου ο εφοπλιστικός όμιλος Προκοπίου, θα ξεδιπλώσει το σχέδιο για την ανάπτυξη τους.

Ο πάντα συγκρατημένος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε χθες το... σύνθημα, για να "τρέξουν" οι εξελίξεις στο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, το οποίο αποτελεί μια εμβληματική παρουσία στο επιχειρείν της Ελλάδας. Με ανοικτά και εν πλήρει λειτουργία ναυπηγεία σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα, το μήνυμα που θα σταλεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, θα είναι ισχυρό.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές πάνε και έρχονται στην Ελλάδα, βλέποντας ότι υπάρχει ένα εν εξελίξει δυνατό success story, το οποίο, δεν ανατρέπουν, ούτε οι συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής διένεξης, αλλά ούτε και οι λεονταρισμοί του Ερντογάν. Η Ελλάδα, γίνεται ένα... μαγαζί γωνία, που τις επόμενες δεκαετίες θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στις ευρωπαϊκές και μεσογειακές εξελίξεις. Αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση, όλων ημών που ξέρουμε να διαβάζουμε τις οικονομικές εξελίξεις. Όσο γι αυτούς που πάσχουν από κομματική και ιδεολογική... τύφλωση, εκεί δεν υπάρχει... φάρμακο, αν και η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ και πλέον κάνει και τους τυφλούς να αποκτούν όραση...

Κρατάμε την έντονη κινητικότητα του τελευταίου τριημέρου με τους Σαουδάραβες, οι οποίοι μπορούν να αποδειχθούν σε στρατηγικούς επενδυτές στην Ελληνική οικονομία. Αξιωματούχοι επισκέπτονται την Ελλάδα και αναζητούν τρόπους για να αξιοποιήσουν τα "πετροδόλαρα" τους. "Μυρίζονται" μεγάλες μπίζνες στον Τουρισμό, έχουν σηκωμένες τις... κεραίες για τον κλάδο της ενέργειας, είναι... ορεξάτοι για επενδύσεις στο real estate γενικά και βλέπουν ευκαιρίες στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας. Ενθουσιάστηκαν από τη βόλτα στη Σαντορίνη με... ξεναγούς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Εξωτερικών με το χαρτοφυλάκιο της οικονομικής διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Έλαβαν όλα τα ενημερωτικά στοιχεία που συνθέτουν το νέο story της Ελλάδας, που αποτελεί εταίρο εμπιστοσύνης και όχι τον... ελεεινό παρία, που δεν προλαβαίνει να μετράει... σφαλιάρες. Ο Άραβας υπουργός Επενδύσεων, ο υφυπουργός Τουρισμού και δεκάδες αξιωματούχοι, εκδήλωσαν χθες από το Ελληνο-σαουδαραβικό Φόρουμ, την επιθυμία για μεγάλα πράγματα, ενώ είδαν και τον Μητσοτάικη, ο οποίος τους προέτρεψε να τοποθετηθούν στην Ελληνική οικονομία.

Η προοπτικής της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο έως τις αρχές του 2023, κινητοποιεί επενδυτές από χώρες-"κλειδιά", ενώ αβάντα, έδωσαν χθες και οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs και της Bank of America. Η πρώτη έστειλε το μήνυμα προς τις αγορές, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ανατροπές στη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους, παρά την άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων, ενώ η δεύτερη χαρακτήρισε ως θετικά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τραπεζικοί όμιλοι, κλείνοντας το... μάτι, στα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, που προετοιμάζονται για να... μπουκάρουν, όταν αποκτήσουμε και πάλι την επενδυτική βαθμίδα.

Εμείς, θέλουμε να επισημάνουμε, ότι θετικές αναλύσεις από τη Goldman Sachs, δεν ισοδυναμούν απλά με ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά προσεγγίζονται με βάση την προοπτική πακτωλού κεφαλαίων, που μπορεί να προσελκύσει η Ελληνική οικονομία. Γιατί πολύ απλά, όταν... μιλάει η Goldman Sachs, τότε οι αγορές... ακούνε! Το ίδιο ισχύει και για τη Bank of America, η οποία βλέπει ότι ο τραπεζικός κλάδος, τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνει τη δυναμική του. Δείχνει την προτίμηση της στην Εθνική Τράπεζα και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και στις άλλες δύο τράπεζες που καλύπτει, δηλαδή τη Eurobank και την Πειραιώς.

Εν κατακλείδι, αν μαζευτούν τα πράγματα στην Ουκρανία, αν γίνουν χειροπιαστές οι μειώσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αν η τουριστική κίνηση διαψεύσει εντυπωσιακά θετικά ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, τότε η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα έρθει γρηγορότερα, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα τοποθετηθούν σε Ελληνικά χρηματοοικονομικά προϊόντα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Οι οποίες θα είναι πολλές και ηχηρές. Μέχρι τις εκλογές θα ακούσουμε πολλές ειδήσεις και από το ρεπορτάζ βγάζουμε το συμπέρασμα, ότι σε πολλές περιπτώσεις, θα... τρίβουμε τα μάτια μας! Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα γίνει... πυρηνικός πόλεμος και ο στασιμοπληθωρισμός που αναμένουμε, δεν θα ξεπεράσει τις "κόκκινες" γραμμές, που θέτει η οικονομική επιστήμη. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα είναι στον... αέρα και ας είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Εδώ και δυόμισι χρόνια, λέμε ότι τα έχουμε δει όλα, αλλά, πολλές φορές η πραγματικότητα, ανατρέπεται...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται μειώσεις στα πρόστιμα - Από το Μάϊο η πληρωμή με τον μήνα

Μειώσεις στα πρόστιμα από το 2025 φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών για όσους καταβάλλουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας τους. Στα σχέδια του Υπουργείου είναι τα πρόστιμα από την ...

Φόρτωση άρθρων...