Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Πετρέλαιο: Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή εκτοξεύει σε υψηλό 6μήνου τις τιμές

Οικονομία

Πτώση σημείωσε το πετρέλαιο μετά το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων έξι μηνών, καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι τα αντίποινά του για τις επιθέσεις της Χαμάς το Σαββατοκύριακο «μόλις ξεκίνησαν», αυξάνοντας την προοπτική νέας αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Το West Texas Intermediate υποχώρησε κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 4,3% τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στις μάχες που ξεκίνησαν το Σάββατο και αναζωπύρωσαν μια σύγκρουση με ευρείες επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Τα συμβόλαια του Brent με μήνα διακανονισμού τον Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 0,5% στα 87,68 δολάρια το βαρέλι.

Η σύγκρουση έχει αυξήσει τη μεταβλητότητα του πετρελαίου, μετά από σημαντικές διακυμάνσεις τον περασμένο μήνα, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες βάρυναν το ράλι που στηρίχθηκε από τις περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Ενώ ο ρόλος του Ισραήλ στον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο είναι περιορισμένος, το ξέσπασμα του πολέμου που έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1.500 θανάτους απειλεί να εμπλέξει τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ιράν. Τυχόν αντίποινα κατά της Τεχεράνης, η οποία υποστηρίζει τη Χαμάς, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, έναν ζωτικό αγωγό που μεταφέρει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και τον οποίο η ιρανική κυβέρνηση είχε απειλήσει στο παρελθόν να κλείσει. Το Ιράν αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι εμπλέκεται στην επίθεση.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει γίνει μια σημαντική πηγή επιπλέον αργού φέτος, προσφέροντας ανακούφιση στις κατά τα άλλα σφιχτές αγορές, αλλά οι πρόσθετες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτές τις αποστολές.

«Όταν βλέπαμε συγκρούσεις Παλαιστίνης-Ισραήλ στο παρελθόν, το πριμ τιμής που είδαμε να ενσωματώνεται στις τιμές του πετρελαίου ήταν αρκετά προσωρινό» λόγω του περιορισμένου αντίκτυπου στην προσφορά, δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής έρευνας για τα μεταλλευτικά και ενεργειακά εμπορεύματα στην Commonwealth Bank of Australia, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα «πραγματικό σενάριο όπου θα υπάρξει αναστάτωση ανάλογα με το πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα κατά του Ιράν», ανέφερε.

Η σύγκρουση έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης και της προσφοράς, με τον ΟΠΕΚ να αυξάνει τη Δευτέρα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...