Παρασκευή
13 Μαρτίου 2026

Πιερρακάκης στο Reuters: Άμεση δράση της Ευρώπης εάν επιμείνουν οι υψηλές τιμές ενέργειας

Την ανάγκη να δράσει άμεσα η Ευρώπη για να περιορίσει τις πιέσεις στις υψηλές τιμές ενέργειας, επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Reuters.

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι οι συνέπειες μιας παρατεταμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα αντικατοπτρίζονται αναπόφευκτα στις αγορές ενέργειας, στο κόστος μεταφορών, στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τελικά στις τιμές καταναλωτή.

«Για αυτό είναι σημαντικό η Ευρώπη να δράσει γρήγορα και συντονισμένα για να περιορίσει τις πιέσεις και να προστατεύσει τόσο τις επιχειρήσεις μας, τους πολίτες μας όσο και τις οικονομίες μας», ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα κρίση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία «έχει την ικανότητα και την ανθεκτικότητα να απορροφήσει τέτοιους κραδασμούς».

Ωστόσο, o υπουργός Οικονομικών ζήτησε ταχύτερες κινήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ένας από τους πρωταρχικούς μου στόχους είναι επομένως η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. Οι εύρυθμες και ανταγωνιστικές χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Στην Ελλάδα έχουμε λάβει υπόψιν τον χειρότερο πιθανό σενάριο στον προϋπολογισμό»

Ειδικά για την Ελλάδα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει λάβει υπόψη το χειρότερο σενάριο για το 2026 και τόνισε: «Ακόμα και υπό τέτοιες συνθήκες, η οικονομική ανάπτυξη θα παρέμενε κοντά στο 2%, γεγονός που δείχνει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ισχυρή και ανθεκτική».

Αναφερόμενος στα πρόσφατα ανώτατα όρια κερδών τα οποία εισήγαγε η Ελλάδα στα καύσιμα και τα τρόφιμα, είπε ότι δεν θα έχουν «ουσιώδη άμεση δημοσιονομική επίδραση στον προϋπολογισμό».

Ακόμα, ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τουρισμός και οι επενδύσεις -σημαντικοί παράγοντες της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας- έχουν επηρεαστεί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ίδιο ρεπορτάζ το διεθνές πρακτορείο, το ζήτημα του ενεργειακού κόστους βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συζητήσεων, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 37% από την έναρξη του πολέμου, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωριστικό αντίκτυπο και ασκώντας πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά σε έργα καθαρής ενέργειας, υποδομών και ενεργειακών δικτύων και εξετάζει την πρόσθετη χρηματοδότηση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) για να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Ακόμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τους ενεργειακούς φόρους, τα τέλη δικτύων και το κόστος άνθρακα ως πιθανούς τομείς για βραχυπρόθεσμα μέτρα για την άμβλυνση της πίεσης στις βιομηχανίες που πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Στη βάση αυτή, ήδη χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πολωνία ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ανώτατα όρια αύξησης στις τιμές καυσίμων.

Πιερρακάκης: Θα παρέμβουμε άμεσα αν εκτιμήσουμε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την κρίση

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΚΡΗΤΗ TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Προέδρου του Eurogroup είναι τα εξής:

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο παρέμβασης

Θα περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το σημείο ισορροπίας σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα. Θα δούμε ποια θα είναι η διάρκεια της κρίσης. Και από εκεί και πέρα, διάρκεια και εύρος θα ορίσουν και τη φύση της παρέμβασης.

Κανείς δεν θα είναι μόνος του. Κανένας πολίτης. Κανένα νοικοκυριό, καμία επιχείρηση. Αν χρειαστεί παρέμβαση το κάναμε το 2022 θα το ξανακάνουμε και τώρα. Αλλά αν χρειαστεί.

Εγώ θα σας πω ότι τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι μία ένδειξη. Δεν θα βάλω τη χρονική διάρκεια καθ' αυτή κάτω, γιατί, ξέρετε, εξαρτάται με το πώς διαβάζεις τη δυναμική.

Θα το αξιολογήσουμε ποιοτικά, όχι ποσοτικά. Είμαστε από πάνω, το μελετάμε και αν κρίνουμε ότι πρέπει να γίνει κάποια παρέμβαση θα το κάνουμε. Ήδη ανακοινώσαμε το πλαφόν. Αλλά από εκεί και πέρα, αν εκτιμηθεί ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα, αυτά θα ληφθούν.

Για την αγορά ενέργειας στην Ευρώπη

Εμείς ως κυβέρνηση και ως χώρα έχουμε κάνει ήδη πολύ σημαντικές αλλαγές στη στροφή προς την πράσινη ενέργεια ή ως προς το ότι έχουμε καταφέρει για πρώτη φορά να εξάγουμε ενέργεια ηλεκτρική.

Θα έλεγα ότι βήματα έχουν γίνει όμως ακόμη δεν έχουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας. Χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερες διασυνδέσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν και από ευρωπαϊκούς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ένα μεγάλο κομμάτι είναι η ρυθμιστική πολιτική της ενεργείας.

Και ένα δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το πώς εσύ διαφοροποιείς τις εισαγωγές σου από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εμείς ως χώρα με τις κινήσεις που έχουμε κάνει στο ενεργειακό πεδίο, με τον Κάθετο Διάδρομο, με το Αμερικανικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, με όλες αυτές τις στρατηγικές ενέργειες μαζί με την πράσινη ενέργεια, δείχνουμε ότι θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μία τομή με το χθες και να αξιοποιήσουμε και τον γεωπολιτικό μας ρόλο, τη γεωπολιτική μας θέση, να μοχλεύσουμε τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα συνολικότερα.

Αυτό το κατακτάμε. Δεν θα γίνει σε μια μέρα. Το καταλαβαίνουμε όλοι.

Για στασιμοπληθωρισμό και επιτόκια

Είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Εγώ θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω από μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες, έχουμε τα ανακλαστικά, όλες αυτές οι συζητήσεις είναι στο τραπέζι. Την ερχόμενη Πέμπτη,  οι ηγέτες θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ανάμεσα σε άλλα, και για αυτό. Και ως Πρόεδρος του Eurogroup, θα είμαι και εγώ παρών για να παρουσιάσω τις προτεραιότητες, όπως αυτές ορίζονται από τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ και πώς εμείς τις υλοποιούμε ως Υπουργοί Οικονομικών.

Και σε ό,τι αφορά τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας ,είναι κεκτημένο μας πλέον ότι πρέπει όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης να διαφυλάσσουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την αυτονομία λήψης αποφάσεων σε σχέση με τα επιτόκια ως κόρη οφθαλμού, αυτό μας διαφοροποιεί. Οι ανεξάρτητες Κεντρικές Τράπεζες κάνουν τη διαφορά υπέρ των πολιτών. Άρα, δεν θα μπω στη διαδικασία να μιλήσω για τα επιτόκια.

Για το πνεύμα σύμπνοιας ανάμεσα στα κράτη-μέλη

Οι κρίσεις μάς φέρνουν πιο κοντά, να το πω έτσι, σε κάθε επίπεδο στην Ευρώπη. Και αυτή η κρίση, αυτή είναι η αίσθησή μου κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έκανε και θα κάνει το ίδιο. Σίγουρα πρέπει να πάμε πιο πολύ προς μια πορεία ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όποιο και είναι το ερώτημα. Είτε το ερώτημα αυτό αφορά την ενέργεια, είτε αφορά την άμυνα.

Δείτε τι έγινε στην Κύπρο. Δείτε πόσο σημαντικό ήταν που δείξαμε ανακλαστικά εμείς πρώτοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κρίση δεν μας τέσταρε μόνο οικονομικά, μας τέσταρε και διπλωματικά. Και ανταποκριθήκαμε. Είδατε τον Πρόεδρο Μακρόν στην Κύπρο, στέλνουν οι Ολλανδοί φρεγάτα.. Όσο πιο πολύ αθροίσουμε δυνατότητες, τόσο το καλύτερο για κάθε πολίτη και της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Για την πρόταση της Αντιπολίτευσης περί μείωσης φόρων

Η Αντιπολίτευση διαρκώς «μοιράζει» χρήματα με έναν τρόπο τελείως ευέλικτο που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη της δημοσιονομικής διαχείρισης υπέρ των πολιτών.

Ο δημοσιονομικός χώρος είναι συγκεκριμένος στην Ελλάδα και είναι συγκεκριμένος σε κάθε χώρα. Εμείς έχουμε την ευθύνη να τον αξιοποιούμε υπέρ όλων όσων μας βλέπουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον καθένα και την καθεμία. Άρα, εδώ σας λέω, δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρέμβουμε αν υπάρξει πρόβλημα. Θα παρέμβουμε.

Τα χρήματα που έχουμε είναι συγκεκριμένα. Αυτά αξιοποιούνται υπέρ του κοινωνικού συνόλου και του εθνικού συμφέροντος, και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Σε κάθε περίπτωση θα παρέμβουμε με γνώμονα το συμφέρον του καθενός και της καθεμιάς.

Για πιθανά μέτρα θωράκισης

Θα πρέπει να δούμε προς τα πού θα πάει η κατάσταση,  ποια θα είναι τα προβλήματα. Είναι αδόκιμο και λάθος να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκεί αυτή τη στιγμή, τώρα, σήμερα, εδώ που μιλάμε. Θα δούμε το τι θα συμβεί. Το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είμαστε από πάνω και ότι παρεμβαίνουμε όποτε και όπου χρειάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν θα υπάρχει ένα μέτρο μόνο. Πιθανώς θα υπάρξουν και άλλα. Αν και εφόσον χρειαστεί.

Για τον τουρισμό στην χώρα και ειδικότερα στην Κρήτη

Η αίσθησή μου είναι ότι φέτος θα έχουμε μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, από το ενδιαφέρον το οποίο εισπράττουμε αυτή τη στιγμή συνολικότερα ως χώρα, αλλά και από τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στις περιοχές οι οποίες πλήττονται αυτή τη στιγμή περισσότερο. Υπάρχει η αίσθηση μιας τάσης, η οποία αναδεικνύει τη χώρα μας, παρά την υπονομεύει. Άρα αυτό με κάνει αισιόδοξο σε σχέση με την ευρύτερη προβολή που θα συμβεί στο τουριστικό επίπεδο.

Στην Κρήτη συγκεκριμένα, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Η Κρήτη συνεισφέρει 5% στο ΑΕΠ συνολικά -αλλά 20% στον τουρισμό. Και όλο αυτό έχει να κάνει και με την ευρύτερη επένδυση υποδομών που έχουμε κάνει στο νησί,  4,5 δισ. ευρώ  αυτή τη στιγμή είναι τα συνολικά έργα τα οποία κοιτάζουμε, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αττική,  ο  ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι ή κάτι - το οποίο, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να συνιστά και μια πολύ σημαντική παρέμβαση τα επόμενα χρόνια, στην οποία το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπερταμείο θέλουμε και θέλω να παίξουν καταλυτικό ρόλο -  που είναι η αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου.

Για την αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»

Δεν μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση χωρίς τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς την τοπική αυτοδιοίκηση. Σίγουρα, πρέπει να δούμε ποιος είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός που μπορεί να γίνει. Ήδη υπάρχει ένα πρώτο πλάνο, ήδη υπάρχουν κάποια πρώτα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ. Θέλει πολεοδομικό σχεδιασμό, θέλει επιχειρηματικό πλάνο. Το νησί το ίδιο, οι πολίτες του νησιού, η αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί άρχοντες, οι τοπικές αρχές και όλοι μαζί πρέπει να αποφασίσουμε, πώς ακριβώς θα γίνει η δομή, ο σχεδιασμός αυτού του συγκεκριμένου πρότζεκτ.

Ο στόχος εδώ θα είναι να πάμε να το κάνουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, όσο πιο στοχευμένα γίνεται και με το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για κάθε κάτοικο του νησιού και για την οικονομία του νησιού. Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να πετύχει.

Για τις εκλογές και την πολιτική σταθερότητα

Μπορεί να υπονομευθεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα; Αλίμονο, αν γίνει. Η πολιτική σταθερότητα είναι η αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάθε καλύτερο για κάθε πολίτη. Το θυμάμαι και από την παλαιότερη ιδιότητά μου ως ερευνητής στη «διαΝΕΟσις», όταν κοιτούσαμε χώρες το πώς πετυχαίνουν και μέσα από λάθη, μέσα από δυσκολίες και προκλήσεις που ακόμα δεν προλαβαίνεις να λύσεις ένα πρόβλημα μέσα στον χρόνο, παρόλα αυτά χωρίς πολιτική σταθερότητα δεν γίνεται τίποτα. Είναι το οξυγόνο στο δωμάτιο και αυτό μέσα του ο κάθε πολίτης το ξέρει. Άρα, αυτό που σας λέω ως μήνυμα είναι: Πρέπει να μπορέσουμε να κρατήσουμε το σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς ο πόλεμος του Τραμπ στο Ιράν εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και γεμίζει τα ταμεία της Ρωσίας

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, στο έδαφος της κλιμάκωσης του πολέμου με το Ιράν, αναδιαμορφώνει το ενεργειακό και γεωπολιτικό τοπίο. Ενώ...

Πρόεδρος ΣΕΒΕ: Εάν ο πόλεμος κρατήσει 2-3 μήνες, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα

Στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει στην οικονομία ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εάν ο πόλε...

Φόρτωση άρθρων...