Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Πλειστηριασμοί: Στον Άρειο πάγο κρίνεται η νομιμότητα της διενέργειας από τους servicers

Οικονομία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά – τράπεζες, servicers αλλά και επενδυτές- τις εξελίξεις πέριξ των πλειστηριασμών και της γνωμοδότησης του Αρείου Πάγου επί του ποιος νομιμοποιείται να τους πράττει (ειδικότερα, επί του δικαιώματος ή όχι των servicers να εκτελούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης).

Σήμερα, αναμένεται να συνέλθει η ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί σχετικά με το αν οι Εταιρείες Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (servicers) έχουν δικαίωμα για λογαριασμό των επενδυτών (funds) που εκπροσωπούν και οι οποίοι κατέχουν τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια, να εκτελούν εντολές κατάσχεσης και πλειστηριασμών.

Η ολομέλεια θα συνεδριάσει με αφορμή υπόθεση που -στην προκειμένη περίπτωση-  αφορά μία συγκεκριμένη εταιρεία και μάλιστα τη μεγαλύτερη από πλευράς ύψους χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται (36 δισ. ευρώ) στην ελληνική αγορά, τη doValue Greece.

Η όποια απόφαση του Αρείου Πάγου θα αποτελέσει, ως δεδικασμένο, βάση και αφετηρία για τα περιθώρια και το εύρος διαχείρισης όλων των Εταιρειών Διαχείρισης, διευκολύνοντας – αν είναι θετική – τη διενέργεια των προγραμματισμένων πλειστηριασμών, ώστε να υπάρχει η ροή στις ανακτήσεις των δανείων και να επιτυγχάνονται οι στόχοι των business plans.

Διότι εξ ορισμού, κάθε τιτλοποίηση κόκκινων δανείων, στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, επί του οποίου ελέγχεται ο servicer, με ποινές σε προμήθειες και άλλες συνέπειες, αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, η απόφαση που θα λάβει η ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα 3- 4 μηνών μέχρι να καθαρογραφεί, άρα πριν το Πάσχα δεν αναμένονται εξελίξεις. Χρονικά, η αγορά εκτιμά ότι το θέμα αυτό θα αποσαφηνισθεί μετά τις εκλογές που φαίνεται ότι θα διεξαχθούν την άνοιξη.

Μέχρι σήμερα, πλήθος δικαστικών αποφάσεων εκ μέρους δανειοληπτών που επιθυμούν να μπλοκάρουν για ευνόητους λόγους τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους, έχουν ως αποτέλεσμα την ανακοπή των προγραμματισμένων πλειστηριασμών. Αυτό όμως, πέραν του ότι σε ένα ποσοστό 80% και συχνά παραπάνω, το κερδίζουν πάλι οι τράπεζες, δημιουργεί καθυστερήσεις στη διενέργεια των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, το οποίο με τη σειρά του, δημιουργεί καθυστερήσεις στην πορεία και τους στόχους ανάκτησης των δανείων.

Όλη η αγορά των τιτλοποιήσεων και της διαχείρισης από εξειδικευμένες εταιρείες έχει βασισθεί μεταξύ άλλων και στους πλειστηριασμούς ως ύστατη λύση. Οι πλειστηριασμοί δεν είναι παράνομοι ως διαδικασία. Αποτελούν μέσο που προβλέπεται στη διεκδίκηση τμήματος ή όλου του δανείου που δεν εξυπηρετήθηκε και κατέστη κόκκινο. Αυτό που στο πλαίσιο μιας τιτλοποίησης αγόρασε κάποιο επενδυτικό κεφάλαιο, προσδοκώντας σε μερική ή ολική ανάκτηση. Εξ ου και οι servicers έχουν στόχους, ελέγχονται και έχουν συνέπειες αν δεν πετύχουν τα όσα υποσχέθηκαν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέα πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε...

Φόρτωση άρθρων...