Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Ποιοι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαθέτουν POS από την Πρωτοχρονιά

Οικονομία
Tags: pos

Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Ανάπτυξης βάζουν τις τελευταίες πινελιές μιας υπουργικής απόφασης που η οποία αναμένεται έως τα μέσα Νοεμβρίου και η οποία θα επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη λιανικής. Με άλλα λόγια από την πρωτοχρονιά δεκάδες κλάδοι της οικονομίας θα υποχρεούνται να προσφέρουν στους πελάτες τους και τη δυνατότητα της πληρωμής με POS και δεν θα τους υποχρεώνουν – όπως συμβαίνει τώρα – να βάζουν το χέρι στην τσέπη για μετρητά.

Μεταξύ άλλων την υποχρέωση εγκατάστασης POS θα έχουν:  

  • Ταξί 
  • Κινηματογράφοι 
  • Περίπτερα και Παντοπωλεία  
  • Πανηγύρια και Λαϊκές αγορές  
  • Κινηματογράφοι και Συναυλιακοί Χώροι  
  • Εμπόριο 
  • Χρηματιστηριακές Υπηρεσίες 
  • Ασφαλιστικές εταιρείες  
  • Γυμναστήρια 
  • Πάρκινγκ 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο της μη εγκατάστασης POS – ενώ υπάρχει υποχρέωση – παραμένει στα 1500€. 

Όπως παραμένει και για τους συγκεκριμένους κλάδους η υποχρέωση της διασύνδεσης των POS που θα προμηθευτούν με τις ταμειακές μηχανές έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Οι κλάδοι που θα αποκτήσουν τώρα την υποχρέωση για pos, έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους που ήδη υποχρεούνται διότι θα αγοράσουν καινούρια μηχανάκια POS τα οποία δεν χρειάζονται αναβάθμιση. Το μόνο λοιπόν που έχουν να κάνουν είναι από την ημέρα της αγοράς του POS να το συνδέσουν με την ταμειακή εντός 30 ημερών.  

Υπολογίζεται ότι η σχετική υπουργική απόφαση αφορά ίσως και περισσότερους από 130.000 επαγγελματίες κι όπως είναι εύλογο θα αφορά ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.  

Μόλις χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στη Βουλή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 1\3 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε πέρυσι είτε μηδενικό εισόδημα είτε ζημιές. Κι από αυτούς όμως που δήλωσαν ότι έχουν εισόδημα 1/4 εμφάνισε ετήσιο εισόδημα έως 5.000€ δηλαδή ισχυρίζεται ότι ζει με 420€/μήνα, λιγότερα από κάποιον που τυχόν απασχολεί.  

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι έως το τέλος του 2026 να έχει μειώσει το περίφημο κενό ΦΠΑ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το 9% , που θα προσθέσει επιπλέον 2,5ισ€ στα δημόσια έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για επιπλέον μειώσεις φόρων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνταξιούχοι: Ρεκόρ εγγραφών στην πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης -Η διαδικασία υποβολής και τα οφέλη

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνεται ο αριθμός των εγγραφών στην πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων μετά την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης από τις αρχές του 202...

Φόρτωση άρθρων...