Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Κακοκαιρία «Daniel»: Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Άνοιξε η πλατφόρμα

Οικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιο για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική ΑρωγήΧρήστο Τριαντόπουλο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη περισσότερες από 3.000 αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel, προκειμένου να τρέξουν άμεσα οι κρατικές αποζημιώσεις.

Οι αυτοψίες και οι αποζημιώσεις

«Περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές έχουν ήδη γίνει από τις καταστροφές», επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος στη σχετική με τις καταστροφές στη Θεσσαλία ενημέρωση που παρείχε, σε συνέχεια των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel.

Ενώ πρόσθεσε: «Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχει τεθεί άμεσα σε εφαρμογή στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες, κυρίως στη Θεσσαλία. Ένα πλαίσιο που υλοποιείται σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, την Περιφέρεια, τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

(…) Ογδόντα κλιμάκια του υπουργείου μας είναι στο πεδίο από το πρωί μέχρι το βράδυ σε συνεργασία με τους Δήμους και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αυτοψίες που σχετίζονται με τη χορήγηση της αποζημίωσης για οικοσκευή αλλά και για τις πρώτες ανάγκες έως 6.600 ευρώ, αλλά και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα χορηγηθούν μέσα από την πλατφόρμα αρωγή τέλη από τέλη με ειδικό αυτοματοποιημένο τρόπο η χορήγηση της πρώτης αρωγής αλλά και κυρίως της υποστήριξης της οικοσκευής προς τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί σε περιοχές όπου έχουν πληγεί σημαντικά και ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και επιτροπές κρατικής αρωγής από την Περιφέρεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Περίπου 40 επιτροπές σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουν συσταθεί έτσι ώστε να χορηγηθεί η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημίας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις αλλά και τις κτηνοτροφικές μονάδες, έχει ανοίξει η πλατφόρμα αρωγής ήδη και για τις επιχειρήσεις και για τις προηγούμενες παροχές, όπου μπορούν να λάβουν πρώτη αρωγή έως 4.000 ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ δηλώσεων ζημιάς, ενώ τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι έξω στο πεδίο για να κάνουν αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Δεν απαιτείται ο έλεγχος από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να προχωρήσει η διαχείριση των νεκρών ζώων και αποκομιδή των νεκρών ζώων, η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Μαζί με τον κ. Τριαντόπουλο βρέθηκε και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ενημέρωσε για τα θέματα Δημόσιας Υγείας.

arogi

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Daniel

Στο arogi.gov.gr θα καταθέσουν ψηφιακά τις αιτήσεις τους οι κάτοικοι που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, για τους πληγέντες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, χθες, είπε:

  • Συνολικά, προβλέπεται κάλυψη έως 80% για επανακατασκευή κατοικιών, ενώ στις επιχειρήσεις (κτηνοτροφικές και αγροτικές καλύπτεται το 70% της ζημιάς.
  • η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ
  • η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.
  • Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια.
  • Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
  • Χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.
  • Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων
  • Αναστολή συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους
  • σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος
  • Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάσχα: «Μάχη» για την τιμή του οβελία – Tσιμπημένη η τιμή λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Δεν έχει ακόμα «ζεσταθεί» η κίνηση στα συνοικιακά κρεοπωλεία με τις παραγγελίες για το πασχαλινό τραπέζι να είναι περιορισμένες. Η τάση είναι Πάσχα στο χωριό και η οικονομική λύση,...

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι τζίροι των επιχειρήσεων – «Φτωχοί» εμφανίζονται στην εφορία σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες

Με χαμηλές εισπράξεις εμφανίστηκαν το 2023 στην εφορία οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που από φέτος θα φορολογηθούν με το νέο τεκμαρτό σύστημα...

Φόρτωση άρθρων...