Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές με τη fast track διαδικασία

Οικονομία

Χιλιάδες ασφαλισμένοι στα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα ευνοηθούν από την ενεργοποίηση της διάταξης του μίνι ασφαλιστικού που δίνει το δικαίωμα θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης απλώς με τη διαπίστωση συμπλήρωσης 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να ξεμπλοκάρουν περίπου 13.000 συντάξεις ασφαλισμένων του Δημοσίου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, για να τακτοποιηθούν οι επικουρικές συντάξεις, χρειάζεται να περάσουν από 4 έως και 7 χρόνια αναμονής σε περίπτωση που ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει διανύσει διαδοχικώς ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα Ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς Έλληνες εργαζόμενους.

Με την απλοποίηση των διαδικασιών και τη θέσπιση ενιαίων προϋποθέσεων, οι ασφαλισμένοι βγαίνουν κερδισμένοι καθώς:

  • Μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος απονομής καθώς ο ασφαλισμένος θα μπορεί να παίρνει την επικουρική με βάση το ελάχιστο όριο των 15 ετών.
  • Μειώνονται οι απορριπτικές αποφάσεις που εκδίδονταν με βάση τη νομοθεσία των πρώην Ταμείων, η οποία απαιτούσε τη συμπλήρωση 25 η 35 ετών, προϋποθέσεις που δεν πληρούσε ο ασφαλισμένος. Οι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επανέλθουν με νέα αίτηση και να λάβουν επικουρική σύνταξη.
  • Δεν επιβαρύνονται οικονομικά για να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια προκειμένου να συμπληρώσουν 25 η 35 χρόνια.

Η fast track διαδικασία θα εφαρμοστεί αναδρομικά, στις 40.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που είναι σε αναμονή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρχεται διπλή αλλαγή στις εισφορές – Τι θα ισχύσει για τους μισθωτούς, τι εξετάζεται για επαγγελματίες και αγρότες

Αλλαγές τόσο στις εισφορές των μισθωτών, όσο και των μη μισθωτών έρχονται από τις αρχές του 2025. Όσον αφορά τις αλλαγές στις εισφορές των μισθωτών, η κυβέρνηση έχει ήδη επίσημα...

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 101 ευρώ το μήνα για όσους συνταξιοδοτούνται φέτος (πίνακες & παραδείγματα)

Αυξήσεις από 21 ευρώ ως και 101 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τους μισθούς, τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές που κατέβαλαν, θα έχουν οι ασφαλισμένοι που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μ...

Φόρτωση άρθρων...