Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Πώς θα πάρουν σύνταξη οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Οικονομία

Αφού ολοκλήρωσε το «ανοιχτό μέτωπο» με την πλατφόρμα των εργαζόμενων συνταξιούχων, η οποία λειτουργεί και με θεαματικά μάλιστα αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας της, το υπουργείο Εργασίας βάζει πλώρη για την επόμενη «πρόκληση», την συνταξιοδότηση των οφειλετών με χρέη έως 30.000€.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στη δημιουργία ξεχωριστής ειδικής πλατφόρμας όπως έλεγε το επικρατέστερο έως τώρα σενάριο. Αντί αυτής θα δημιουργηθεί μια αυτοτελής ηλεκτρονική υπηρεσία η οποία θα ενταχθεί στην διαδικασία αίτησης συνταξιοδότησης των μη μισθωτών.

Με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα, η ηλεκτρονική αυτή υπηρεσία θα είναι έτοιμη για να ενσωματωθεί στην αίτηση συνταξιοδότησης περί τα μέσα Απριλίου.

Η υπηρεσία αυτή θα αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη από 20.000€ έως 30.000€ και τους αγρότες με χρέη από 6.000€ έως 10.000€.

Υποβάλλοντας την αίτηση συνταξιοδότησης, σε ειδικά διαμορφωμένα πεδία θα συναινούν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, προκειμένου οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να διακριβώσουν αν και πόσες καταθέσεις υπάρχουν και να γίνει κατανοητό αν πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή ή ασφαλισμένο ο οποίος κάποια στιγμή επλήγη από κάποια κακοτυχία με αποτέλεσμα την διόγκωση των χρεών του.

Θα ελέγχονται φυσικά η ηλικία του και το αν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον η αίτηση του οφειλέτη εγκριθεί θα λαμβάνει αρχικά το 40% της σύνταξης του.

Το υπόλοιπο 60€ θα παρακρατείται για την αποπληρωμή του τμήματος των χρεών που ξεπερνούν τις 20.000€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις 6.000€ για τους αγρότες.

Μόλις οι οφειλές υποχωρήσουν κάτω από τα 2 αυτά όρια, τότε το χρέος που απομένει ρυθμίζεται σε 60 μηνιαίες δόσεις και το ποσό για την εξυπηρέτηση της ρύθμισης παρακρατείται από τη σύνταξη.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι περίπου 110.000 νομικά και φυσικά πρόσωπα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν χρέη μεταξύ 20.000€ και 30.000€ και συνολικά χρέη 2,6 δισ.

Περίπου 27.000 αριθμούν οι αγρότες με χρέη μεταξύ 6.000€ και 10.000€ και συνολικές οφειλές 175 εκατ.

Υπολογίζεται ότι το 10-15% ( 13.700 – 20.550) πληρούν τις προϋποθέσεις της συνταξιοδότησης.

Η δημιουργία της υπηρεσίας για τους οφειλέτες αναμένεται να ξεμπλοκάρει σημαντικό αριθμό εκκρεμών υποθέσεων συνταξιοδότησης οι οποίες αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε λίγο περισσότερες από 20.000.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το νέο καθεστώς των επικουρικών συντάξεων – Τι ισχύει για την 15ετία, τις εκκρεμείς αιτήσεις και τις μειωμένες

Το νέο καθεστώς έκδοσης επικουρικών συντάξεων (με βάση το ΦΕΚ 211/20-12-2023) ξεκαθαρίζει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε σήμερα (15.04.24) ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. ...

Χατζηδάκης: Ούτε μία στο τρισεκατομμύριο, να μην διασυνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με POS

Αυστηρό μήνυμα ότι θα έχουν ανάλογες κυρώσεις, όσοι δεν συμμορφωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου με την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστ...

Φόρτωση άρθρων...