Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Πότε θα υποχωρήσουν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οικονομία

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα των περισσότερων αναλυτών για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την αγορά φυσικού αερίου. Μετά από ένα «τρικυμιώδες» έτος που εκτίναξε τις τιμές στα ύψη, με τα αποθέματα των χωρών από την Ασία έως την Ευρώπη να μειώνονται συνεχώς και τα συμβόλαια spot στις αγορές αυτές να έχουν αγγίξει ρεκόρ, οι περισσότεροι αναμένουν τα χειρότερα ενόψει του παγωμένου χειμώνα.

Τι προβλέπουν, όμως, οι traders του κλάδου για το 2022;

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενδέχεται να καταγράψουν τεράστια μείωση τη στιγμή που αρχίσει τη λειτουργία του ο πολυαναμενόμενος αγωγός Nord Stream 2. Κανείς, όμως, δε γνωρίζει ακόμα πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ο αγωγός μήκους 1.230 χιλιομέτρων βρίσκεται χαμένος στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, αναμένοντας το «πράσινο φως» τόσο από τη γερμανική κυβέρνηση, όσο και από τις Ευρωπαϊκές αρχές. Αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα μη έχοντας πρόσβαση στα τεράστια ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Η λειτουργία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την άνοιξη ή και το καλοκαίρι του 2022. Το σενάριο χωρίς τον Nord Stream 2 θα μειώσει τα αποθέματα «στο κόκκινο» μέχρι το τέλος του χειμώνα, σύμφωνα με το BloombergNEF. Αυτο το ενδεχόμενο μπορεί να ωθήσει σε επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διεργασιών.

Kίνα

Η απεριόριστη δίψα της κινεζικής αγοράς για φυσικό αέριο συνεχίζει και εκπλήσσει την αγορά. Η χώρα αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη εισαγωγέας LNG φέτος, πολύ νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η ενεργειακή κρίση οφείλεται εν μέρει στην ανάγκη ηλεκτροδότησης της κινεζικής οικονομίας τη στιγμή που κλείνουν τα εργοστάσια παραγωγής άνθρακα στην Κίνα, λόγω της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών αερίων της χώρας. Η οικονομική ανάπτυξη για το 2021 θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο, ενώ η κινεζική κυβέρνηση υπογράμμισε πως αναμένει επανάληψη του φαινομένου και το 2022. Προφανώς, η τεράστια ζήτηση φυσικού αερίου από τη χώρα σηματοδοτεί λιγότερο αέριο για την υπόλοιπη Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

 

Πρότζεκτ

Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Μοζαμβίκη, πολλά πρότζεκτ LNG αναμένουν τις αποφάσεις των επενδυτών μετά από την περίοδο «σιγής» λόγω κορωνοϊού. Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ που έλαβε το «πράσινο φως» τόσο των ρυθμιστών όσο και των επενδυτών ήταν αυτό της Woodside Energy Ltd στο Scarborough της Αυστραλίας, το οποίο αποτελεί μέρος επενδυτικού σχεδίου ύψους $12 δισ.

Αμερικανικές εταιρείες όπως οι Cheniere Energy Inc, Venture Global LNG Inc και Tellurian Inc υποστηρίζουν πως θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τα πρότζεκτ του 2022.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας υποστηρίζουν πως χρειάζεται περισσότερη επένδυση στον κλάδο της προσφοράς φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποφευχθεί μελλοντική έλλειψη.

ΗΠΑ

Δύο νέες εγκαταστάσεις LNG στη Louisiana μπορεί να μετατρέψουν τις ΗΠΑ στο μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου του κόσμου. Η επέκταση της Cheniere μέσω του πρότζεκτ Train 6 (σ.σ. Σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου)  στις εγκαταστάσεις Sabine Pass και τις εγκαταστάσεις στο Calcasieu Pass LNG έχει τελειώσει και το μόνο που απομένει είναι η εξαγωγή αυτή καθεαυτή.

Αν και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τρίτη θέση της κατάταξης των χωρών που εξάγουν LNG, πίσω από το Κατάρ και την Αυστραλία, η πιθανή αύξηση της παραγωγής των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να την οδηγήσει στην πρώτη θέση.

 

Το ΤΤF

Ο δείκτης επίσημα γνωστός ως Title Transfer Facility έχει γίνει το «Brent» της αγοράς φυσικού αερίου. Η ρευστότητα στον ασιατικό δείκτη spot Ιαπωνίας-Κορέας έχει καταγράψει αύξηση τα τελευταία χρόνια, αλλά υπολείπεται του TTF, μετατρέποντας τον ευρωπαϊκό δείκτη στο στάνταρ του κλάδου. Αρκετές διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανόμενων και των αγορών των Integracion Energetica Argentina και Korea Gas Corp, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον δείκτη TTF. 

 

Mεταβατική περίοδος

Το ντιμπέιτ για το ρόλο του φυσικού αερίου ως «όχημα» της μεταβατικής περιόδου των επόμενων δεκαετιών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχιστεί ακάθεκτο. Εκτός από το γεγονός πως το φυσικό αέριο παράγει διοξείδιο του άνθρακα, ολόκληρο το σύστημα άντλησής του διαρρέει μεθάνιο το οποίο είναι πολύ βλαβερό για το περιβάλλον.

Οι εταιρείες δέχονται ήδη αυξημένες πιέσεις από τους επενδυτές, τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις για την «στροφή» προς την «πράσινη ενέργεια». Ο ιταλικός κολοσσός Enel SpA έχει θέσει προθεσμία για απαγκίστρωση από το φυσικό αέριο το 2040. Η γαλλική La Banque Postale σκοπεύει να αποσύρει τις επενδύσεις τις από τον κλάδο μέχρι το 2030.

Παρ’ όλα αυτά, το φυσικό αέριο προσφέρει μια ελαστικότητα σε ό,τι αφορά τη μετάβαση. Παράγει λιγότερο διοξείδιο από τον άνθρακα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία μπλε υδρογόνου. Οι BP, Sinopec, Equinor και Royal Dutch Shell είναι μερικές από τις εταιρείες που μελετούν το υδρογόνο ως μέρος της νέας γενιάς ενεργειακών πόρων.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα στην εβδομάδα τίθεται η αυτόματη συμπλήρωση σε δημόσια διαβούλευση

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, με το οποίο συμπληρώνεται ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, για την αυ...

Ψηφίστηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες αλλαγές φέρνει για τις επιχειρήσεις

Σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) διαπερνά κάθε πτυχή της ζωής μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση καινοτομεί, ως ο πρώτος νομοθέτης σε παγκόσμιο επίπεδο που επιχειρεί να ρυθμίσει το Α...

Προσυμπληρωμένες με το τεκμαρτό εισόδημα οι φορολογικές δηλώσεις 740.000 ελεύθερων επαγγελματιών

Προσυμπληρωμένες με το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις 740.000 ελεύθερων επαγγελματιών μετά τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα...

Φόρτωση άρθρων...