Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Οικονομία

Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης αποτελεί πονοκέφαλο κάθε χρόνο για πολλούς φορολογούμενους. Όχι μόνο γι' αυτούς που έχουν πολύπλοκες φορολογικές δηλώσεις με πολλά στοιχεία και χρειάζονται τη βοήθεια των λογιστών, αλλά ακόμη και γι' αυτούς που τα πράγματα είναι πολύ απλά αλλά δεν θέλουν καν να μπουν στην «επίπονη» διαδικασία.

Μέχρι τώρα, τα φορολογικά έντυπα έχουν τις βασικές πληροφορίες “κρυμμένες” στα ειδικά κουτάκια και απαιτούν από το φορολογούμενο να τα ελέγξει και να τα μεταφέρει στους σχετικούς κωδικούς. Έτσι, ακόμα και τα στοιχεία για μισθούς- συντάξεις, απαιτούν τη μεσολάβηση των φορολογούμενων. Αυτό, εκτός απροόπτου, αλλάζει από φέτος.  

Εφαρμόζοντας το μοντέλο της Εσθονίας, η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώσει τις δηλώσεις για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους με εισοδήματα μόνο από μισθούς- συντάξεις και με ένα απλό “κλικ” από τους υπόχρεους, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Η δεύτερη καινοτομία, αν και φαίνεται να υπάρχουν ακόμα κάποια θεματάκια τεχνικής και νομικής φύσης, είναι ότι όσες από αυτές τις δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ως την καταληκτική ημερομηνία π.χ. την 31η Ιουλίου, η ΑΑΔΕ θα θεωρεί ότι έχουν υποβληθεί. Στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο των εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, το 2025 η προσυμπλήρωση φορολογικών εντύπων θα καλύψει και τα εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρίες και τα εισοδήματα από ακίνητα, κάτι που σημαίνει ότι το Ε2 θα πάψει να είναι εφιάλτης και πηγή λαθών, που τελικά οδηγούν σε πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Παράλληλα, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα “τρέξουν” οι υποχρεωτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, θα υλοποιείται και το project των προσυμπληρωμένων κωδικών ή και εντύπων (Ε3) για τους επιτηδευματίες, ενώ κάτι αντίστοιχο σχεδιάζεται για τις δηλώσεις ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Εξοικονομώ»: Ποια προγράμματα φέρνουν υψηλότερη επιδότηση και καλύτερους όρους

Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Το π...

Φόρτωση άρθρων...