Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Προϋπολογισμός: Η μεγάλη αύξηση στα έσοδα ανοίγει το δρόμο για νέα μέτρα στήριξης

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων «μαρτυρά» την τάση για μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2021

Οικονομία

Εκρηκτική αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των φορολογικών εσόδων να διαμορφωθεί στα 33,728 δις. ευρώ, υψηλότερα κατά 943 εκατ. ευρώ στο 9μηνο σε σχέση με τον στόχο του μεσοπρόθεσμου, κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων «μαρτυρά» την τάση για μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2021 ακόμη και συγκριτικά με τον στόχο του 6,2% ενώ ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του Σεπτεμβρίου ήταν αυξημένα κατά 1,127 δισ. ευρώ ή 29% σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Βασικός λόγος της κατακόρυφης αύξησης ήταν η καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού τον Αύγουστο που αποτυπώθηκε στα φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου αλλά και η μετάθεση της πληρωμής των τριών πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αύξηση αναμένεται και τον Οκτώβριο καθώς έχουμε τη μετάθεση της πληρωμής των δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Από το οικονομικό επιτελείο, η αύξηση των 943 εκατ. ευρώ στο 9μηνο χαρακτηρίζεται ως μη αναμενόμενη γι’ αυτό και εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί τελικώς σε πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ειδικά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, με αφο...

Φόρτωση άρθρων...