Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Στην τελική ευθεία η πλήρης εφαρμογή

Οικονομία

Στο τελικό στάδια εισέρχεται η διαδικασία απογραφής του συνόλου των εργαζομένων, ώστε να προχωρήσει η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, στην οποία η κυβέρνηση έχει εναποθέσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της για εξάλειψη της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο οι ημερομηνίες – προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί θεωρούνται «ασφυκτικές» κυρίως από τις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες ζητούν να υπάρξει νέο χρονοδιάγραμμα που θα διευκολύνει τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα λογιστικά τους γραφεία.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες να υποβάλουν το έντυπο Ε4, δηλαδή τον ετήσιο πίνακα με το προσωπικό τους, στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Κι αυτό έτσι από την 1η Νοεμβρίου να ξεκινήσει η «μεγάλη απογραφή» όλων των εργαζόμενων από τις επιχειρήσεις, με στόχο να περάσουμε στη διαδικασία εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ωστόσο η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη, ζητά τη παράταση του χρόνου εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, λόγω της «πραγματικής και απολύτως δικαιολογημένης αδυναμίας των εμπορικών επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων να ανταποκριθούν στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια».

Συγκεκριμένα, αιτείται: πρώτον, την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής του Ετήσιου Πίνακα Προσωπικού Ε4 μέχρι τις 31/12/2022, αντί της 31/10/2022 και δεύτερον, την ισόχρονη μετακύλιση της ημερομηνίας έναρξης της απογραφικής διαδικασίας, δηλαδή από 01/01/2023 αντί της 01/11/2023.

Η απογραφική αυτή διαδικασία αποτελεί άλλωστε το πρώτο και σημαντικό βήμα, ώστε, σε βάθος 12μήνου, όπως εκτιμούν από το υπουργείο Εργασίας, να είναι δυνατή η πλήρης εφαρμογή του καινοτόμου μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις.

Η ηλεκτρονική απογραφή, ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο πολλές επιχειρήσεις και λογιστήρια εμφανίζονται να μην έχουν ενημερωθεί πλήρως για το πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις 31 Οκτωβρίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία απογραφής στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ (που έχουν πάνω από 250 εργαζόμενους) και στις επιχειρήσεις αυτές ξεκινά η ψηφιακή κάρτα σε πλήρη εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου.

Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, έως το τέλος του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή του εντύπου Ε4, με τους πίνακες προσωπικού. Οι επιχειρήσεις και εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από τον κλάδο και το μέγεθος, θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα, στοιχεία όπως:

• Εβδομαδιαίες ώρες πλήρους απασχόλησης. 5ήμερη ή 6ήμερη εβδομαδιαία εργασίας. Στοιχεία διαλείμματος. Δυνατότητα Ευέλικτης Προσέλευσης. Άδειες. Υπερωρίες. Υπερεργασία.

Κάθε παράλειψη απογραφής έχει ως συνέπεια την επιβολή προστίμων, ενώ οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συνεχή «λάθη», θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» του ΣΕΠΕ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο - Εξώδικη επίλυση με έκπτωση 20% έως 80% στις προσαυξήσεις

Νέου τύπου ρύθμιση που θα διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από μαζικές προσφυ...

Φόρτωση άρθρων...