Σαββάτο
11 Μαΐου 2024

Rapid Test: Έρχονται βαριά πρόστιμα εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ από την προσεχή Τρίτη για εργαζομένους και εργοδότες

Βαριά πρόστιμα περιμένουν από την Τρίτη τους εργοδότες που δεν θα καταθέσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις για τα rapid tests των ανεμβολίαστων εργαζομένων.

Την προσεχή Δευτέρα, στις 12 το βράδυ, λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τις εβδομάδες από 18-24/10/2021, 25-31/10/2021, 01-07/11/2021, 08-14/11/2021 και 15-21/11/2021. 

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ημέρα την εβδομάδα ή 2 ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο 1 ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, μία φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας. Σημειώνεται ότι από τις 6 Νοεμβρίου εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και δεν έχουν παρέλθει 180 ημέρες από τη θετική διάγνωση και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης, ανεξαρτήτως του χρόνου ισχύος που αναγράφεται σε αυτό με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ως προς τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, αυτά θα αποσταλούν αμέσως μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας και θα αφορούν τις πρώτες τρεις εβδομάδες, δηλαδή το χρονικό διάστημα από 18/10-07/11. 

Τα πρόστιμα θα καταλογιστούν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αφού λάβει τα αρχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, ενώ το ύψος τους φτάνει τα 300 ευρώ για τους πλήρως απασχολούμενους και 150 ευρώ για τους μερικώς, για κάθε rapid test που δεν έχουν κάνει. 

Δηλαδή, αν κάποιος δεν έκανε τα έξι τεστ τις πρώτες τρεις εβδομάδες, θα πληρώσει πρόστιμο 1.800 ευρώ στους εργαζομένους, ενώ βαρύς θα είναι ο πέλεκυς και για τους εργοδότες, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σε πολλές περιπτώσεις με χιλιάδες ευρώ. 

Τα βεβαιωμένα πρόστιμα θα αποσταλούν στον εργαζόμενο με κάθε μέσο στην διεύθυνση κατοικίας του και στην εργασία του με e-mail, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τον εργοδότη. 

Όσοι έχουν διαφωνίες θα πρέπει να κάνουν ένσταση μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο εντός πέντε ημερών και εφόσον απορριφθεί εντός του 15ημέρου που ορίζει η υπουργική απόφαση, τότε θα αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παραδόθηκε ένας από τους βασικούς υπόπτους για την δολοφονία Λυγγερίδη - Οδηγείται στη φυλακή

Ένας ύποπτος για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στα επεισόδια στου Ρέντη στις 7 Δεκεμβρίου, παραδόθηκε το πρωί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στο Τμήμα...

Φόρτωση άρθρων...