Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Σκέψεις της Κυβέρνησης για στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Το ενδεχόμενο να γίνει στοχευμένη μείωση στον ΦΠΑ στα τρόφιμα φαίνεται πως εξετάζει η Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» τις σκέψεις της Κυβέρνησης για ουσιαστική παρέμβαση κατά της ακρίβειας, ακόμα και με μείωση του ΦΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των πολιτών κόντρα στον εισαγόμενο 
πληθωρισμό, τηρουμένων πάντα των δημοσιονομικών ισορροπιών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει σχέδιο για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα, αλλά για μία πολύ στοχευμένη κίνηση σε βασικά τρόφιμα, κυρίως δηλαδή τα ευρείας κατανάλωσης. Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες πως είναι πολύ πιθανό η μείωση να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Υπάρχει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα, πολύ ειδικά προϊόντα», είπε χθες στον Alpha ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πάντως, όπως το έθεσε ο Πρωθυπουργός το μέτρο θα έχει κόστος. Θα εφαρμοστεί μόνο εφόσον διασφαλιστεί ότι η όποια μείωση συντελεστή θα φτάσει στον καταναλωτή και δεν θα χαθεί κάπου στο μέσον της αλυσίδας τιμολόγησης.

Νέος στόχος για το έλλειμμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και επί της αναπροσαρμογής του στόχου για το έλλειμμα για το 2022. Με βάση τον προϋπολογισμό, αυτός είχε τεθεί στο 1,4%, πράγμα που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό, με δεδομένη την επεκτατική πολιτική που κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες. 

Η προοπτική αναθεώρησης του στόχου, δε, αλλά και η κουβέντα του Πρωθυπουργού για «εφεδρείες» σημαίνει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για στήριξη μακράς διαρκείας, με δεδομένο ότι η ακρίβεια κλιμακώθηκε απότομα, αλλά δεν θα αποκλιμακωθεί με αντίστοιχη ταχύτητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθεια ο νέος στόχος να παραμείνει κάτω από 2% του ΑΕΠ, ενώ θα κατατεθεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός, προκειμένου να υπάρχει «βάση δικαίου» για τις κινήσεις στήριξης που γίνονται. 

Ήδη, χθες από το υπουργικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα πακέτο που ανέρχεται στα 4 δις ως τώρα, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχουμε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης κτηνοτρόφων και αγροτών.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον Πρωθυπουργό να φωτογραφίζει μια αύξηση που θα ενσωματώνει την παράμετρο της έκρηξης του πληθωρισμού και άρα του «σβησίματος» της προηγούμενης αύξησης δια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...