Σαββάτο
10 Ιουνίου 2023

Στα 65 δισ. ευρώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2022

Από τα 40 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αναμένεται να φθάσουν εφέτος τα 65 δισ. ευρώ, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή, τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ηλεκτρονική διαβίβαση των αποδείξεων από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αναμένεται να συμβάλουν αισθητά στη μείωση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, η ηλεκτρονική εφαρμογή appodixi με περισσότερους από 140.000 χρήστες λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τη μη έκδοση αποδείξεων, αλλά και την έκδοση πλαστών αποδείξεων.

Στη βάση αυτή, σημαντική μείωση της τάξης του 32,3% σημείωσε το έλλειμμα ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2020 σε σχέση με το 2019, όπως προκύπτει από μελέτη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα η χώρα μας το 2019 ήταν ουραγός μαζί με τη Ρουμανία και τη Μάλτα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ («κενό ΦΠΑ»), ενώ το 2020 η κατάσταση άλλαξε και από τις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες σε ό,τι αφορά τη μείωση φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, μαζί τη Γερμανία την Ουγγαρία και τις Κάτω Χώρες.

Η μείωση στο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, δεν είναι συγκυριακή και είναι αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την αύξηση της χρήσης των καρτών την περίοδο της πανδημίας, κατάσταση που συνεχίζεται και σήμερα. Βέβαια την ίδια περίοδο ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας που πρωτοστατούν συνήθως στη φοροδιαφυγή, όπως εστίαση κ.ά., δεν λειτουργούσαν λόγω της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο ΕΦΚΑ προχωρεί στον επανυπολογισμό δεκάδων χιλιάδων συντάξεων - Ποιοι θα «δουν» αυξήσεις

Αυξήσεις θα δουν έως το φθινόπωρο χιλιάδες συνταξιούχοι. Θα προκύψουν από επανυπολογισμό δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που λόγω έλλειψης λογισμικού και στοιχείων από τον ΕΦΚΑ δεν είχα...

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 2,8% τον Μάιο

Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Υπενθυμίζεται πως για τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός είχε αποκλιμακωθεί στο 3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και ...

Φόρτωση άρθρων...