Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Στα... ουράνια ανεβάζει το ΔΝΤ την ελληνική οικονομία δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη

Οικονομία Λουκάς Γεωργιάδης
Tags: ΔΝΤ

Βιώσιμο χρέος, υψηλά πλεονάσματα και φουλ ανάπτυξη βλέπει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας απλά προς την κυβέρνηση να έχει το... νου της να μην υπάρξει νέα πίεση στο τραπεζικό σύστημα με τα "κόκκινα" δάνεια.

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την πορεία της Ελλάδας αποτελεί πλέον "σφραγίδα γνησιότητας" (κάτι σαν το ISO) και δείχνει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, από τον τελευταίο οίκο που έχει απομείνει, τον Moody's, θα είναι τυπική υπόθεση. Το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2023 και 2,1% φέτος, ενώ για το 2025 ο πήχυς κατεβαίνει στο 1,6%. το 2026 στο 1,4% και για τα επόμενα έτη στο 1,2%. Το Ταμείο επικροτεί την επίτευξη του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα διατηρηθούν στο 2,1% τα επόμενα χρόνια και θα δώσουν ανάσα στο δημόσιο χρέος.

Ειδικά για το χρέος, το ΔΝΤ προβλέπει επισήμως και με... βούλα ότι είναι βιώσιμο, στέλνοντας το μήνυμα στις αγορές ότι οι επενδύσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν καλό story. Όμως, συστήνει εγρήγορση γιατί η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη αν ξεσπάσει μια πολύ μεγάλη διεθνής κρίση, ενώ βγάζει το... καπέλο στον Μητσοτάκη, τόσο για τις επιτυχίες στην οικονομική πολιτική, όσο και για τα μέτρα που έχει προωθήσει.

Σε λίγο καιρό, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιεί εκθέσεις για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την επισήμανση να μιμηθούν στην Ελλάδα! Σκεφτείτε τι συνέβαινε πριν από 5-15 χρόνια και τι ακούγαμε και κάντε τις συγκρίσεις για το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Και όπως λέει ο κόσμος που καταλαβαίνει τι του γίνεται "άγιο έχουμε που κυβερνάει ο Μητσοτάκης"...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...