Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

UBS: Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου – Πότε βλέπει μείωση επιτοκίων

Οικονομία

Μια «ενδιάμεση συνεδρίαση χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις», χωρίς δηλαδή να ανακοινωθούν αλλαγές στη νομισματική πολιτική, εκτιμά η UBS ότι θα είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα βασικά μηνύματα της ενημερωμένης δήλωσης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα παραμείνουν αμετάβλητα από τον Δεκέμβριο, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Η UBS κάνει λόγο για μια συνεδρίαση «γέφυρα προς την πιο σημαντική συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου, όταν, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβολές του προσωπικού».

Τον Απρίλιο

Στο διά ταύτα οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν: «αναμένουμε την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο».

Η UBS αναφέρει ότι μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Δεκεμβρίου, άλλαξε την εκτίμησή της, φέρνοντας την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούνιο στον Απρίλιο του 2024. Η μετατόπιση βασίστηκε σε αυξανόμενες ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της καλής προόδου στη μείωση του πληθωρισμού.

Στις 5 Δεκεμβρίου (σε μια πιο πρόσφατη συνέντευξη, η κ. Σνάμπελ εμφανίστηκε ξανά πιο επιθετική) και η πρόβλεψη της ΕΚΤ για πληθωρισμό κάτω του 2% για το 2026. «Ωστόσο, προειδοποιήσαμε ότι μια μείωση του Απριλίου δεν θα ήταν χωρίς κινδύνους για την ΕΚΤ, η οποία σε εκείνο το στάδιο θα πιθανότατα έχουν περιορισμένα στοιχεία για τον κρίσιμο γύρο μισθών του 2024», τονίζεται.

Κατά τα λοιπά, η εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη: «Αναμένουμε από την ΕΚΤ να πραγματοποιήσει τη δεύτερη περικοπή τον Ιούνιο του 2024 και να ακολουθήσει μια μακρά σειρά περικοπών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, δηλαδή συνολικές περικοπές κατά 100 μονάδες βάσης το 2024 και 100 μονάδες βάσης το 2025, φέρνοντας την κατάθεση επιστρέφει στο γενικά ουδέτερο επιτόκιο του 2% έως το τέλος του 2025», γράφουν επί λέξει στο σημείωμά τους. 

Επί του παρόντος, αναφέρουν, οι αγορές τιμολογούν σωρευτικές μειώσεις επιτοκίων κατά 32 μονάδες βάσης έως τον Απρίλιο, 66 μονάδες έως τον Ιούνιο, 155 μονάδες έως το τέλος του έτους (2,45%)  και 188 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2025.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 350 φορές μεγαλύτερο φόρο με τα νέα τεκμήρια

Προ (νέας) εκπλήξεως θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που ήδη ξεκίνησε. Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι με τα νέα τεκμήρια (ελάχισ...

Φόρτωση άρθρων...