Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Στη ...σκιά της ευλογιάς των πιθήκων και της ενεργειακής κρίσης η συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin

Τείνουμε να ξεχάσουμε τον κορωνοϊό και τώρα αρχίζουμε να ανησυχούμε για την ευλογιά των πιθήκων. Εντάξει, δεν πρόκειται για μια μολυσματική νόσο σαν τον κορωνοϊό, ωστόσο, έρχεται να προστεθεί σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο έχει πόλεμο, υγειονομική απειλή, υψηλό πληθωρισμό και απειλή επισιτιστικής κρίσης.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Πούτιν συνεχίζει το... θεάρεστο έργο του, οι τιμές των καυσίμων κινούνται ανεξέλεγκτα και περιμένουμε την άλλη εβδομάδα από τους Ευρωπαίους, να αποφασίσουν επιτέλους, πώς θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθετη μορφή, πριν αυτή μετατραπεί σε πολιτική και κοινωνική κρίση στις χώρες. Οι πληθωριστικές τάσεις ενισχύονται, αλλά σε πρώτη φάση, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος του φυσικού αερίου, που επηρεάζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Και όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν συνθήκες... εχθρικού περιβάλλοντος στις τιμές των καυσίμων, τα οποία κινούνται εκτός ελέγχου. Οι διαφωνίες μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολλές, καθώς είναι διαφορετικά τα συμφέροντα και διαφορετικές οι επιδιώξεις μεταξύ των διαφόρων μπλοκ που έχουν σχηματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες.

Σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου, η διατήρηση της ανοδικής κίνησης του, οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε Μάιο, όλοι αυξάνουν τις ποσότητες που ζητούν από τους παραγωγούς, λόγω του καλοκαιριού. Καλοκαίρι σημαίνει περισσότερα αεροπορικά δρομολόγια, περισσότερες μετακινήσεις. Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα και τον Ιούνιο, τότε θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Τα εισοδήματα δέχονται απανωτές επιθέσεις, οι γκουρού των αγορών συστήνουν προς τους επενδυτές να μειώσουν δραστικά τις θέσεις τους σε μετοχές, τα επιτόκια των ομολόγων ανεβαίνουν διαρκώς και η άνοδος των επιτοκίων απειλεί με ύφεση τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη. Ύφεση με πληθωρισμό και τιμές της ενέργειας στα ύψη, μεταφράζονται σε αύξηση της ανεργίας και μείωσης της ζήτησης. Η τέλεια καταιγίδα είναι μπροστά μας, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ώρα μηδέν για Eurogroup και Ecofon

Εξαιρετικής σημασίας κρίνονται τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγονται σήμερα και αύριο αντίστοιχα. Τα δύο συμβούλια δεν έχουν... αύριο, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να αποφασίσουν και να εισηγηθούν στους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε., τι πρέπει να κάνουν άμεσα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια, πριν είναι πάρα πολύ αργά.

Σήμερα, στο Eurogroup θα συζητηθούν οι τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Το Eurogroup, στηριζόμενο στις επικαιροποιημένες οικονομικές προοπτικές, θα συζητήσει την κατάλληλη πολιτική αντίδραση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, με έμφαση στις δημοσιονομικές πολιτικές. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις υποβληθείσες υποψηφιότητες για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και ενημέρωση για τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα επικαιροποιημένα προσχέδια προϋπολογισμού της Γερμανίας και της Πορτογαλίας. Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο προγράμματος εργασιών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Αύριο, το Ecofin θα βάλει κάτω τα πράγματα και θα συζητήσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Το γνωστό ρητό "πολύ μέλι, αλλά τηγανίτα τίποτα", δεν επιτρέπεται να επιβεβαιωθεί γιατί τα χρονικά περιθώρια που έχουν οι κυβερνήσεις για να συζητούν ή να... ανταλλάσσουν απόψεις και να... αερολογούν, είναι σχεδόν μηδενικά.

Κατά τα λοιπά περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς θα ξεκινήσει η εβδομάδα στα χρηματιστήρια, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η αγορά της Νέας Υόρκης επί 8 εβδομάδες υποχωρεί συνεχώς και ήδη έχουμε μπει στη λεγόμενου διακεκαυμένη ζώνη, όπου η απώλεια πολύτιμων στηρίξεων, μπορεί να σημάνει την έναρξη ενός νέου κύκλου ξεπουλήματος, που θα συμπαρασύρει τα πάντα. Άντε και ο Θεός βοηθός...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άμεσα η μείωση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές με POS - Ποιοι και πόσο ωφελούνται

Εκατομμύρια συναλλαγές που γίνονται καθημερινά σε περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές και μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου θα ωφεληθούν από τη μείωση, στο μισό, των τραπεζικών π...

Τι αλλάζει από φέτος στις φορολογικές δηλώσεις - Οι 10 νέοι κωδικοί SOS για τους επαγγελματίες

Από μέρα σε μέρα (αν όχι από ώρα σε ώρα) αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για περίπου 9 εκατομμύρια υπόχρεους, αν και οι περισσότε...

Φόρτωση άρθρων...