Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Συνεδριάζει στην Αθήνα σήμερα και αύριο η ΕΚΤ – Στο επίκεντρο το θέμα των επιτοκίων

Στην Αθήνα γίνεται σήμερα και αύριο η συνεδρίαση της ΕΚΤ  για θέματα νομισματικής πολιτικής μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα επιτόκια.

Η συνεδρίαση γίνεται για πρώτη φορά ύστερα από το 2008 και σε αυτή θα συμμετάσχουν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, 26 μέλη της Τράπεζας  και ο οικοδεσπότης της είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Πάντως  η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει στη συνεδρίαση αυτή σταθερά τα επιτόκια της για πρώτη φορά ύστερα από τις 10 συνεχόμενες αυξήσεις που έχουν γίνει από τον Ιούλιο του 2022, συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης (4,5 ποσοστιαίες μονάδες) προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

 Αλλά και το www.politico.eu  αναφέρεται στο θέμα των επιτοκίων της ΕΚΤ. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η ΕΚΤ αύξησε τον Σεπτέμβριο το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων σε επίπεδο ρεκόρ, στο 4%. Αυτή ήταν η 10η συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων που έγινε από την Τράπεζα. Δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι την Άνοιξη το ποια θα είναι πορεία των επιτοκίων στο μέλλον, όπως επεσήμαναν πρόσφατα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ. Στο θέμα των επιτοκίων αναφέρθηκε και ο οικονομολόγος Philip Lane. Όπως είπε πως, δεν αισθάνεται  άνετα να μιλά ανοιχτά για τον πληθωρισμό εάν δεν δει πρώτα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου σε ολόκληρο το μπλοκ. Ωστόσο δύο άλλοι συνάδελφοι του Lane χωρίς να δίνουν τα ονόματα τους στη δημοσιότητα είπαν στο POLITICO πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τους  μισθούς θα καθορίσει για το εάν θα αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Μετά το τέλος συνεδρίασης της ΕΚΤ,  η Λαγκάρντ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου λόγω του ότι ακόμη ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν έχει μειωθεί σημαντικά ακόμη. Μπορεί ο πληθωρισμός να εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ωστόσο οι επιθέσεις στο Ισραήλ και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου φέρνουν έναν νέο ρίσκο είπε από πλευράς του ο οικονομολόγος  του Natixis, Ντιρκ Σουμάχερ. Παράλληλα είπε πως υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για τη ανάπτυξη της οικονομίας και αυτό επηρεάζει και την ΕΚΤ, συμπλήρωσε.

Στη συνεδρίαση ενδέχεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις για τη χρήση του ψηφιακό ευρώ στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό νόμισμα, το  οποίο θα έχει την μορφή ενός ψηφιακού πορτοφολιού και το οποίο θα διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών.  Έτσι  οι πολίτες θα «φορτίζουν» με ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προκειμένου να κάνουν τις καθημερινές αγορές τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές - «Χρυσάφι» τα έξοδα μετακίνησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη, Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» ...

Έρχονται νέα «Εξοικονομώ»: Μεγαλύτερη επιδότηση για κοινωνικά ευάλωτους και διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων

Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (28.4.2024) στο ΣΚΑΪ, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια...

Φόρτωση άρθρων...