Δευτέρα
22 Ιουλίου 2024

Συντάξεις χηρείας: Έρχονται περικοπές στον ιδιωτικό τομέα - Τα τρία σενάρια

Οικονομία

Με σημαντικές περικοπές συντάξεων χηρείας θα βρεθούν αντιμέτωποι χιλιάδες δικαιούχοι στους οποίους δεν έγινε η μείωση κατά 50%, όπως ορίζει ο νόμος, μετά το πέρας της τριετίας χορήγησης της παροχής.

Ο κίνδυνος περικοπής προκύπτει από εφαρμογή διάταξης που έπρεπε να γίνει από το 2019 και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, τα αναδρομικά ποσά που κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν πίσω οι δικαιούχοι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.

Περικοπές στις συντάξεις χηρείας φοβούνται ότι θα έχουν περίπου 60.000 δικαιούχοι,.

Συγκεκριμένα, η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά το πέρας των τριών ετών (από το 70% στο 35%) σε περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης.

Το πρόβλημα αφορά και στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να χορηγείται σε μόνο μία από όσες συντάξεις λαμβάνει ο ίδιος δικαιούχος.

Τα τρία πιθανά σενάρια για τις συντάξεις χηρείας

  • Στην περίπτωση δύο συντάξεων, επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης.
  • Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427 ευρώ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.
  • Η επιστροφή των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι γιατί δεν έγινε η περικοπή να γίνει σε πολλές δόσεις από το ποσό της σύνταξης που εισπράττουν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...