Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Συνταξιούχοι: Αναδρομική επιστροφή σε 120.000 άτομα - Ποιο πέναλτι ακυρώνεται

Σε ειδική πλατφόρμα που ετοιμάζει ο ΕΦΚΑ θα δηλώνεται με αναδρομική ισχύ από 1-1-2024 η απασχόληση των συνταξιούχων που εργάζονται με το νέο σύστημα, σύμφωνα με τα "Νέα".

Το όφελος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους είναι διπλό: Από τη μία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Νέων, θα έχουν μικρότερες κρατήσεις χωρίς καμία ποινή στη σύνταξη και από την άλλη θα λάβουν μόνιμη αύξηση στη σύνταξη με τα «ένσημα» της εργασίας τους.

Εκτιμάται πως από φέτος που θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα διάταξη για την απασχόληση των συνταξιούχων θα ασφαλιστούν 120.000 εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής που σήμερα εργάζονται «κρυφά» χωρίς ασφαλιστικές εισφορές.

Νέα ρύθμιση

Με τη νέα ρύθμιση οι συνταξιούχοι που απασχολούνται από 1 Ιανουαρίου 2024 θα λαμβάνουν πλέον ολόκληρο το ποσό της σύνταξής τους χωρίς περικοπή. Ο ανταποδοτικός πόρος που θεσπίζεται θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

Επίσης, ορίζεται ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης. Παράλληλα, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, με μια 3ετία απασχόλησης και με μισθό 1.000 ευρώ θα πάρει μόνιμη αύξηση κατά 23 ευρώ στη σύνταξη ενώ με μισθό στα 2.000 ευρώ η αύξηση φτάνει στα 46 ευρώ.

Ο υπολογισμός της προσαύξησης θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 και θα αφορά όλους όσοι πήραν σύνταξη και συνέχισαν να απασχολούνται μετά τον Νόμο 4387/2016.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πότε λήγει η παράταση για φορολογικές δηλώσεις, ΦΠΑ, τέλη και βεβαιωμένες οφειλές

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Οι φορολογούμενοι πλέον έχουν στη διάθεση τους περισσότερο χρόνο για να υποβάλλουν τι...

Φόρτωση άρθρων...