Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Τα νέα μέτρα στήριξης για το 2025 και τα μηνύματα Χατζηδάκη προς τις αγορές και τους «Αϊ-Βασίληδες» της αντιπολίτευσης

Οικονομία

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε μια πρώτη δέσμη μέτρων, ύψους 870 εκατ. ευρώ που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα και τους φόρους από το 2025.

Η κυβέρνηση υπό την πίεση και των Ευρωεκλογών, σπεύδει από τώρα να βάλει στο... φιλότιμο όσο γίνεται περισσότερους, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί τη μόνη δύναμη που υπόσχεται και υλοποιεί αυτά που υπόσχεται, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Τα "κλειδωμένα" μέτρα για το 2025 που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης αφορούν την αύξηση των συντάξεων με κόστος 400 εκατ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με κόστος 215 εκατ. ευρώ. τη μείωση και ουσιαστικά κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες με κόστος 120 εκατ. ευρώ, τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες με κόστος 100 εκατ. ευρώ, την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ και την περαιτέρω αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές με απώλεια εσόδων 20 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου, ενώ σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον ανέφερε ότι "Η Ελλάδα δεν είναι σε γυάλα και προφανώς επηρεάζεται από τις εξελίξεις, αλλά έχοντας περάσει την κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση, είδαμε ότι η οικονομία έχει αντέξει και έχουμε πολύ ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης". Ταυτόχρονα, έστειλε το μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να υπάρχει σταθερή, στιβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, όπως θα έκανε κάθε συνετός νοικοκύρης.

Για τα εισοδήματα και τον πληθωρισμό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σωρευτικά από το 2019 κατά 27,7%, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα μαζί με την εκτίμηση για το 2024 είναι αυξημένος κατά 16,5%. Δηλαδή χαμηλότερος από την αύξηση των εισοδημάτων. Τόνισε δε ότι "αυτό εν πολλοίς εξηγεί και την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2023".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι διττό: αφενός ότι κάποιοι στην Ελλάδα (αλλά και σε όλη την Ευρώπη) θεωρούν ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν τόση σημασία και αφετέρου ότι η Νέα Δημοκρατία πηγαίνει "επικίνδυνα καλά" στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, έστειλε και μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει "πολιτικός Αϊ Βασίλης", όπως κάνουν οι αντίπαλοι της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσουν ό,τι μπορούν να κερδίσουν, υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες...

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από τη μία υπάρχει η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη, η άβυσσος των απελπισμένων...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 350 φορές μεγαλύτερο φόρο με τα νέα τεκμήρια

Προ (νέας) εκπλήξεως θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που ήδη ξεκίνησε. Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι με τα νέα τεκμήρια (ελάχισ...

Φόρτωση άρθρων...