Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Μείωση φορών και αύξηση συντάξεων το 2025 - Πακέτο μέτρων ελάφρυνσης ύψους 870 εκατομμυρίων ευρώ

Εξαγγελίες ενός πακέτου μέτρων ελάφρυνσης ύψους 870 εκατομμυρίων ευρώ για το 2025 έκανε η Κυβέρνηση.

«Θα συνεχίσουμε τη σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική μας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

O Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε συνολικά 870 εκατομμυρίων ευρώ ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων το 2025, η οποία θα προκύψει ως εξής:

  • Μείωση 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών που ισοδυναμεί με 215 εκατ. ευρώ (το ποσό θα αναπληρωθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία)
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, 120 εκατ. ευρώ
  • Μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ για τους αγρότες, 100 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση στεγαστικού επιδόματος για φοιτητές, 15 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση συντάξεων, 400 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για άλλο ένα έτος

Όλα μαζί τα μέτρα, ανέφερε ο υπουργός, φτάνουν περίπου τα 870 εκατομμύρια ευρώ. 

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα των POS ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έντεκα διαφορετικές πρωτοβουλίες. «Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσες πολλές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 2023 "είχαμε 500 εκατ. ευρώ παραπάνω έσοδα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Αναφερόμενος στις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα POS αναγνώρισε ότι υπάρχουν ενστάσεις από πλευράς αγοράς και πρότεινε ότι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες πρέπει να βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα» η οποία περιλαμβάνει και το IRIS με μηδενικές προμήθειες και πολύ χαμηλές χρεώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά αν δεν υπάρξει μείωση των προμηθειών από τις τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Για την ακρίβεια, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι είναι το «νούμερο ένα στα μάτια της κυβέρνησης» και έδωσε ως παράδειγμα τη μείωση πάνω από 2% σε είδη όπως τα απορρυπαντικά και οικιακής χρήσεως.

Επίσης, για το θέμα των επενδύσεων διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο το real estate που προσελκύει επενδυτές, αλλά υπάρχουν και μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτές της Google, της Microsoft και άλλων μεγάλων εταιρειών που δεν αφορούν τον τομέα του real estate, αλλά είναι παραγωγικές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών -Οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από τις παρεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη βελτίωση της διαφάνειας και της α...

Εφορία: Πώς θα κουρέψετε τα πρόστιμα έως και 75%

Εκπτώσεις στα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η Εφορία μπορούν να επιτύχουν φορολογούμενοι επιλέγοντας την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Η πρώτη ρύθμιση «τρέχει» ήδη, λήγει στις 30...

Φόρτωση άρθρων...