Δευτέρα
22 Δεκεμβρίου 2025

Τελευταία ευκαιρία: «Κούρεμα» έως και 90% σε "κόκκινα" δάνεια

Οικονομία

Οι τράπεζες κάνουν πλέον τα πάντα για να μειώσουν το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο τους, ενόψει και της πολύ δύσκολης χρονιάς που έπεται, συμπεριλαμβανομένων τόσο των μνημονιακών υποχρεώσεων όσςο και και των streess tests.

Έρσι, με δέλεαρ ένα γενναίο «κούρεμα», που σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 90%, κάνουν προσπάθειες να πείσουν τους «κόκκινους»δανειολήπτες –και δη το χαρτοφυλάκιο της λιανικής- να προσέλθουν στα γκισέ για ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, τις αμέσως επόμενες ημέρες περισσότεροι από 180.000 δανειολήπτες της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να γίνουν αποδέκτες επιστολών, βάσει των οποίων θα μπορούν να τακτοποιούν τα χρέη τους, πετυχαίνοντας haircut έως και 70% της αρχικής οφειλής (πέριξ του 90% εάν συμπεριληφθούν τόκοι και λοιπές εξολογιστικές χρεώσεις).

«Πρόκειται για τα δάνεια που έχουν ήδη «πακεταριστεί» για να πουληθούν σε fund το οποίο και θα πλειοδοτήσει στη σχετική διαδικασία» σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ πουλά «κόκκινα» δάνεια ύψους 2 δις. ευρώ. Το project Earth, όπως αποκαλείται περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για οφειλές από καταναλωτικά και κάρτες (1,1 δις. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) καθώς και από δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις συνολικού κεφαλαίου 2 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, στον ισολογισμό της ΕΤΕ εξακολουθεί να εμφανίζεται το ένα δισ. ευρώ με τις τις αντίστοιχες προβλέψεις ωστόσο να «αγγίζουν» το 90% ενώ το υπόλοιπο ποσό έχει διαγραφεί λογιστικά.

Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια.

Ως σύμβουλος πώλησης ενεργεί η Morgan Stanley και η συναλλαγή υπολογίζεται ότι θα έχει «κλείσει» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Να ξεπεράσουν την τιμή πώλησης που «έπιασε» η Eurobank προσδοκούν στην Εθνική Τράπεζα, βασίζοντας την αισιοδοξία στην… ποιότητα του προς πώλησης χαρτοφυλακίου.

Στο μεταξύ, με μαζικές ρυθμίσεις αναμένεται να προχωρήσουν προσεχώς και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Βάσει νόμου άλλωστε είναι υποχρεωμένες να εξαντλήσουν τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης με τους δανειολήπτες προτού προβούν σε πωλήσεις.

Κούρεμα χρέους, πλήρη διαγραφή χρεών αλλά και εκπτώσεις για 81.175 άτομα δανειολήπτες του ΟΕΚ προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου η οποία εντός της εβδομάδας θα αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Ρύθμιση οφειλών για 80.000 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

Σύμφωνα με τη ρύθμιση θα προβλέπεται κούρεμα χρέους καθώς και πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση εξόφλησης του υπόλοιπου ποσού στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης έχει εξοφλήσει το 60% του δανείου.

Υπολογίζεται ότι διαγράφεται το υπόλοιπο για περίπου 49.000 δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα από το συνολικό χρέος του 1,46 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί θα διαγραφούν τα 670 εκατ. ευρώ.

Με τις διευκολύνσεις που προωθούνται προβλέπεται επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου κατά 10 χρόνια, μείωση της μηνιαίας δόσης και διαγραφή τόκων.

Όσοι τόκοι κεφαλαίου και υπερημερίας έχουν ήδη καταβληθεί θα αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό δανεισμού.

Από τις ρυθμίσεις μπορούν να ωφεληθούν διάφορες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑμΕΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και χήροι με προστατευόμενα μέλη, οι οποίοι είχαν λάβει δάνειο από τον τ. ΟΕΚ για να αποκτήσουν κατοικία. Η ρύθμιση αφορά μόνο τους δανειολήπτες εξ ιδίων κεφαλαίων του ΟΕΚ και όχι όσους είχαν δανειστεί από ιδιωτικές τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ.

Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει:

-Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€. Ειδικότερα, θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους δανειολήπτες του ΟΕΚ με συνολικό χρέος – δηλαδή άληκτο κεφάλαιο και ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο και τόκοι υπερημερίας – μικρότερο των 6.000€.

-Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου. Δηλαδή για δανειολήπτες που έχουν καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει στο 60%, το δάνειο θεωρείται εξοφληθέν και καμία απαίτηση δεν υφίσταται έναντί τους. Περίπου 49.000 θεωρείται πως θα αποπληρώσουν έτσι το δάνειό τους.

-Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.

-Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.

-Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων. Οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι διαγράφονται και το δάνειο επανέρχεται στο αρχικό ποσό δανεισμού.

-Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.

-Επιπλέον έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).

-Επιπλέον έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

-Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 έτη. Η αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, σε συνδυασμό και με τις άλλες προβλέψεις μειώνει σημαντικά τη μηνιαία δόση.

-Μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής. Ειδικότερα προβλέπεται πως οι άνεργοι οφειλέτες μπορούν με αίτησή τους να ζητούν από τον ΟΑΕΔ την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για 6 μήνες και συνολικά για 3 έτη, χωρίς καμία σε βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετράται στο χρόνο εξόφλησης.

-Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής. Σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται όλοι οι υπόχρεοι οφειλέτες που θα καταβάλουν μέρος της οφειλής τους ως εξής :
α) Εφόσον καταβάλουν το 60% του τελικού ποσού δανείου, εντός 5 ετών, δικαιούνται μείωσης 40% στο τελικό ποσό του δανείου. Δηλαδή θα θεωρηθεί πως έχουν αποπληρώσει το συνολικό τους χρέος.

β) Εφόσον καταβάλουν το 80% του τελικού ποσού δανείου, εντός 8 ετών, δικαιούνται μείωσης 20% στο τελικό ποσό του δανείου. Δηλαδή θα θεωρηθεί πως έχουν αποπληρώσει το συνολικό τους χρέος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μειώσεις φόρων και νέα επιδόματα από το 2026

Αύξηση συντάξεων, μείωση φόρων, νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που σχετίζονται μ’ αυτόν, έρχονται το 2026 μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του επόμενου...

Ο Πιερρακάκης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G7

Στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της G7 μετείχε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Η συνεδρίαση ήταν η τελευταία υπό την καναδική ...

Από τα μετρητά στις κάρτες: Πώς άλλαξαν μέσα σε μια δεκαετία οι συνήθειες πληρωμών στην Ελλάδα

Η συστηματική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών συνιστά πλέον διαρθρωτική μεταβολή για την ελληνική οικονομία, με μετρήσιμες επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς και στα δημόσια έ...

Φόρτωση άρθρων...