Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Τι σημαίνει το «ξεπάγωμα» για τις τριετίες - Πως διαμορφώνονται οι μισθοί (παραδείγματα)

Υπέρ της διατήρησης των επιδομάτων τριετίας ύψους 198,9 ευρώ – κατ΄ ανώτατο όριο για όσους είχαν τρεις τριετίες το 2012 – τάχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας την προσφυγή των εργοδοτικών οργανώσεων, συγκεκριμένα του ΣΕΒ και έξι περιφερειακών συνδέσμων – Ενώσεων.

Η διατήρηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό – για όσους τις δικαιούνται – κρίθηκε από την τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (Συμβουλίου της Επικρατείας), μετά από 2,5 χρόνια. Τα επιδόματα των τριετιών, δικαιούνται – σύμφωνα με παλιότερο μνημονιακό νόμο – μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία στις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Οι μισθωτοί αυτοί, λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 το νέο κατώτατο μισθό (αυξημένο κατά 2%), ενώ μαζί με το βασικό ποσό θα αυξηθούν και τα επιδόματα προϋπηρεσίας για όσους τα δικαιούνται. Αντιθέτως δεν διέθεταν την απαραίτητη προϋπηρεσία – από τον Φεβρουάριο του 2012 και ακολούθως – δεν δικαιούνται την προσαύξηση των τριετιών.

Σημειώνεται ότι ο μνημονιακός νόμος με τον οποίο πάγωσαν οι τριετίες για όσους δεν είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία το 2012, προβλέπει ότι θα επανέλθουν για όλους όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%.

Στο μεταξύ κατά των επιδομάτων προυπηρεσίας (τριετίες), προσέφυγαν στο ΣτΕ, ο ΣΕΒ και έξι άλλοι σύνδεσμοι βιομηχανιών της χώρας. Ωστόσο η τελική απόφαση του ΣτΕ – που εκδόθηκε μετά από 2,5 χρόνια – δικαίωσε την πλευρά των εργαζομένων.

Η προσφυγή εστρέφετο κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας, κυρίας Έφης Αχτσιόγλου, με την οποία – στις 18 Φεβρουαρίου 2019 – δίνονταν οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού των «παγωμένων» τριετιών, κατά την διαδικασία εφαρμογής του – τότε – νέου κατώτατου μισθού (των 650 ευρώ).

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων ζητούσαν να εφαρμοστεί «ένας κατώτατος μισθός γυμνός για όλους». Δηλαδή χωρίς τις 3ετίες, ούτε για όσους είχαν τις προϋποθέσεις το 2012.

Υποστηρίζουν πως οι προσαυξήσεις καταργήθηκαν, από την στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος Βούτση, με το οποίο προσδιορίζεται ο νέος τρόπος καθορισμού των αυξήσεων του κατώτατου μισθού. Κι αυτό γιατί με τον νόμο Βρούτση – σύμφωνα με την ερμηνεία του ΣΕΒ – ως κατώτατος μισθός νοείται «μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».

Ωστόσο το ΣτΕ αποφάνθηκε, και τα επιδόματα τριετίας θα συνεχίζουν να υφίστανται.

Υπέρ της διατήρησης των τριετιών είχε ταχθεί επισήμως και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο επισημαίνει ότι «η θέση είναι γνωστή και διατυπωμένη ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου παρενέβη υπέρ της διατήρησης των τριετιών».

pinakas

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Δεκτές 2 στις 3 αιτήσεις – Ποιοι είναι οι όροι για επιδότηση 10.000 ευρώ

Δεκτές έχουν γίνει 2 στις 3 αιτήσεις επιδότησης για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ και του Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, γ...

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων για τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Οι πληρωμές για τις συντάξεις Ιουνίου ακολουθούν το συνήθη διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών. ...

Φόρτωση άρθρων...