Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Τσάπαλος: Προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων ο 5ος τραπεζικός πόλος – Στο χείλος της καταστροφής η Τράπεζα Αττικής επί ΣΥΡΙΖΑ

Προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι ξεκάθαρα η δημιουργία ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

Μιλώντας στο Action24, ο Όμηρος Τσάπαλος τόνισε πως από τη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί ούτε να σχολιάσει ούτε να αξιολογήσει ενδεχόμενες ή διαφαινόμενες συμφωνίες στον τραπεζικό κλάδο ή οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας.

Ωστόσο, απάντησε στο ερώτημα γιατί θα ήταν θετικό για την ελληνική οικονομία να δημιουργηθεί ένας 5ος τραπεζικός πυλώνας.

Γιατί θα ήταν θετικό να δημιουργηθεί 5ος τραπεζικός πυλώνας

«Ξεκάθαρα ναι, γιατί είναι προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση το λέει συστηματικά εδώ και πάρα πολλούς μήνες ότι άπαξ και φτιαχτεί αυτός ο 5ος τραπεζικός πυλώνας ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών θα ενισχυθεί, θα ενταθεί και αυτό θα έχει άμεση συνέπεια, θετικότατη, στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Θα μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, ακριβώς γιατί θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, οι τράπεζες θα δίνουν ευκολότερα δάνεια στον κόσμο. Θα μειωθούν οι προμήθειες. Όσο μπαίνουν νέοι παίχτες στον τραπεζικό κλάδο, σοβαροί και ισχυροί, με απώτερο και άμεσο όφελος στους ίδιους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», τόνισε ο Όμηρος Τσάπαλος.

«Στο χείλος της καταστροφής η Τράπεζα Αττικής επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχολίασε και την ανακοίνωση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για τον 5ο πυλώνα, αναφέροντας πως δεν υπάρχει ακόμη κάτι επίσημο, ενώ υπενθύμισε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Τράπεζα Αττικής επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλό είναι να έχουμε μπροστά μας επίσης ανακοινώσεις και όταν τις έχουμε, να τις αξιολογούμε και να λέμε τα θετικά και τα αρνητικά. Αυτό το οποίο μου κάνει εντύπωση ωστόσο είναι για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να προχωρήσει σε μία τέτοια ανακοίνωση για ένα θέμα το οποίο, ξαναλέω, δεν έχει επισημοποιηθεί, δεν έχουμε μπροστά μας κάτι δεδομένο για να μπορούμε να το σχολιάσουμε για την Τράπεζα Αττικής», είπε ο Όμηρος Τσάπαλος.

Ακόμα, ο Όμηρος Τσάπαλος συνέχισε: «Η Τράπεζα Αττικής θυμίζω τι τράπεζα ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μία προνομιακή τράπεζα, η οποία συστηματικά εξυπηρετούσε επιχειρηματικά συμφέροντα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία τράπεζα που επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεινοπάθησε, έχασε μεγάλο κομμάτι των πελατών της, ήταν στο χείλος της καταστροφής. Ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν τα δάνεια και οι εγγυητικές επιστολές ήταν πάρα πολύ ύποπτος και διαβλητός. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση πως έσπευσε να κάνει αυτή την ανακοίνωση. Θέτω μία απορία μου, δεν ξέρω γιατί αυτό το τρέξιμο για να γίνει αυτή η δήλωση».
Η αιχμηρή απάντηση κύκλων του υπουργείου Οικονομίας στην ανάρτηση Κασσελάκη

Την Τρίτη κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησαν με αιχμηρό τρόπο στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με την Τράπεζα Αττικής.

«Ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί. Όταν θα τη διαβάσει, θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια. Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και η πολιτική της αυτή θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής. Διότι η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να έχουν τεθεί σε κίνδυνο», ανέφεραν οι κύκλοι του ΥΠΕΘΟ.

«Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου δίνει σήμα στους επενδυτές»

Ο Όμηρος Τσάπαλος πρόσθεσε ακόμα και τη σημασία της επιρροής της επενδυτικής βαθμίδας στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, γιατί δίνει σήμα και στους έξω και στους μέσα ότι η Ελλάδα είναι μία σοβαρή χώρα, την οποία μπορούν να εμπιστευτούν οι επενδυτές.

«Η επενδυτική βαθμίδα έχει επιρροή στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, γιατί δίνει σήμα και στους έξω και στους μέσα ότι η Ελλάδα είναι μία σοβαρή χώρα που μπορείτε να επενδύσετε και στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο. 

Άρα, αν δημιουργηθεί ένας 5ος τραπεζικός κλάδος, η εικόνα και η θέση της χώρας θα ισχυροποιηθεί διεθνώς και στο τραπεζικό κομμάτι και συνολικότερα. Είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας το να έχουμε ισχυρούς παίχτες, ισχυρές τράπεζες στην Ελλάδα, γιατί αυτό είναι ένα σήμα ότι η οικονομία πηγαίνει καλά, "ελάτε να επενδύσετε στη χώρα μας"» σχολίασε ο Όμηρος Τσάπαλος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Παπαθανάση με την υπουργό Εμπορίου και Ανάπτυξης του Καναδά – Τι συζήτησαν

Συνάντηση με την Mary Ng, υπουργό Προώθησης Εξαγωγών, Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης του Καναδά, είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,...

Φόρτωση άρθρων...